Οκτώβριος 2016: Ένα μοναδικό ασημένιο νόμισμα στη μια πλευρά του οποίου υπάρχει η μορφή του μυθικού Μινώταυρου και στην άλλη ο Λαβύρινθος, αλλά και στοιχεία ενός ακόμα παλιότερου οικισμού, έφεραν στο φως στη Γόρτυνα, κατά τη φετινή περίοδο ανασκαφής οι Ιταλοί αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, που εργάζονται στην περιοχή.
Τα στοιχεία παρουσίασε στην Ιταλία ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Τζάκοπο Μπονέτο.
Το ασημένιο νόμισμα, το μοναδικό γνωστό που έχει βρεθεί ποτέ με τον Μινώταυρο, εντοπίστηκε στις ανασκαφές στο Ιερό του Απόλλωνα και δίνει στους αρχαιολόγους νέα στοιχεία για το παρελθόν του Ναού. Χρονολογείται από τον 5ο – 4ο πΧ αιώνα και θεωρείται ότι κυκλοφόρησε μεταξύ 440 και 360 πΧ. Και αν μη τί άλλο αποδεικνύει ότι ο μύθος του Μινώταυρου ήταν υπαρκτό στοιχείο στη ζωή της Γόρτυνας.
Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι έφτασαν όμως και σε μια ακόμα αποκάλυψη: κάτω από το Ιερό βρέθηκαν στοιχεία ενός ακόμα παλιότερου οικισμού, που ανάγεται στην Εποχή του Χαλκού (1600- 1000 πΧ), δίνοντας ίσως και την απάντηση στο ερώτημα γιατί ο Ναός είχε ανεγερθεί μακριά από την Αγορά και την Ακρόπολη της Γόρτυνας. Οι αρχαιολόγοι μάλιστα πιστεύουν ότι στο σημείο αυτό πιθανώς υπήρχε ένας παλιότερος Ναός, πρόδρομος αυτού που υπάρχει σήμερα.
Πηγή: candiadoc.gr