Μπορεί ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος, να μην κατάφερε-αν και το επιθυμούσε- να παραστεί αυτοπροσώπως στην συνοδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όμως η κατάσταση της υγείας του και το τι μέλλει γενέσθαι στην τοπική Εκκλησία απασχόλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους οχτώ Ιεράρχες.
Έχουν περάσει σχεδόν 9 μήνες από την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του. Παρά το γεγονός ότι έχει πλήρη πνευματική διαύγεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης δεν είναι σε θέση να ασκήσει μία τόσο απαιτητική διοίκηση, τουλάχιστον όπως την ασκούσε προ της εισαγωγής του στην ΜΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σαφέστατα ο ρόλος του αεικίνητου Βοηθού Επισκόπου, του Θεοφιλέστατου Προδρόμου, είναι πολύτιμος, όμως, όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο έντονα τίθεται το θέμα της επόμενης ημέρας στην ηγεσία της Εκκλησίας της Κρήτης.
Ιδανική συνθήκη για τη δρομολόγηση εξελίξεων θα ήταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης να αποσυρόταν με τη δική του θέληση. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκόλυνε τόσο τους Ιεράρχες, όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όμως, κάτι τέτοιο, δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον στη φάση αυτή. Η επιθυμία του Σεβασμιότατου να παραμείνει στην ηγεσία της Εκκλησίας της Κρήτης φέρεται να «μπλοκάρει» κάθε πρωτοβουλία από μέρους των Ιεραρχών να θέσουν ευθέως ζήτημα παραίτησης και διαδοχής.
Και δεν είναι μόνο τακτ και θέμα σεβασμού στο πρόσωπο και στο θεσμό. Αξιολογούνται και άλλες παράμετροι εκκλησιαστικοί και μη. Σίγουρα πάντως οι Ιεράρχες δεν επιθυμούν να πιέσουν καταστάσεις και να στείλουν λάθος μήνυμα στον κόσμο και στην κοινωνία που υποφέρει εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, όπως τονίζεται, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ζητήματα πρώτης γραμμής που απαιτούν χειρισμούς διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης.
Ναι μεν, υπάρχουν τρέχοντα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, δεν εκκρεμούν όμως θέματα αιχμής.
Οι Ιεράρχες της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», εμφανίζονται μοιρασμένοι ως προς την χρονική στιγμή που θεωρούν ως καταλληλότερη για να τεθεί ευθέως και επισήμως το ζήτημα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.
Υπάρχουν οι Ιεράρχες που τάσσονται υπέρ του «όχι τώρα», υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το όλο θέμα θα πρέπει να τεθεί το συντομότερο δυνατόν. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτή η διάσταση ως προς το timing καταγράφεται και ανάμεσα σε Ιεράρχες που θεωρούνται φαβορί για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό απρόοπτο, ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις στα τέλη του καλοκαιριού, πιθανότατα μετά τις 23 Αυγούστου που είναι τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ειρηναίου.
Οι Ιεράρχες της Κρήτης πάντως χαιρέτισαν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, στο δωμάτιο του, και προσερχόμενοι και αποχωρώντας από το κτήριο της Αρχιεπισκοπής. Σε ό,τι αφορά το Φανάρι και τα μελλούμενα στην Εκκλησία της Κρήτης, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχετική απόφαση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος γιόρτασε τα ονομαστήρια του, την Παρασκευή, έστειλε τις εγκάρδιες ευχές του στον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο τιμά και σέβεται ιδιαίτερα, καθώς αναγνωρίζει την αγάπη και την αφοσίωση του προς τον ίδιο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σε σχέση με τη συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 23 Ιουνίου, υποστηρίζεται ότι δεν αφορά την Κρήτη και πολύ περισσότερο το θέμα του Αρχιεπισκόπου, τουλάχιστον σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.
Πηγή: patris.gr