Υλικά
- 180 γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 κόκκινα μήλα
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
- 2 αυγά μεγάλα
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
- 125 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε χοντρούτσικα κομματάκια
Διαδικασία
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει κι αυτή. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Αμέσως μετά τα ανακατεύουμε με τους δυο χυμούς για να μην μαυρίσουν. Στρώνουμε με λαδόκολλα ή βουτυρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ρίχνουμε τα αυγά στο κρύο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με κουτάλα, μέχρι να έχουμε μια πηκτή ζύμη. Ενσωματώνουμε το ξύσμα, τα τριμμένα μήλα με τους χυμούς και τα κομματάκια σοκολάτας. Παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις αραδιάζουμε πάνω στη λαμαρίνα ή το ταψί, αφήνοντας απόσταση 5 εκ. ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν. Ψήνουμε τα μηλοπιτάκια στον φούρνο για περίπου μισή ώρα.
Μυστικά:
- Αντί για σοκολάτα, βάζουμε 100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα, εφόσον αρέσουν στα παιδιά μας.
- Αν θέλουμε να βάλουμε ξινόμηλα, προσθέτουμε 1 – 2 κουταλιές επιπλέον ζάχαρη, παραλείπουμε τη σοκολάτα και, όταν βγάλουμε τα μηλοπιτάκια από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Πηγή: gastronomos.gr – Μαρία Αργύρη