Συστατικά
Για την κρέμα μπανάνας
- 6 κρόκους
- 270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 1 λίτρο γάλα, 3,5%
- 100 γρ. βούτυρο
- 5 μπανάνες
- 1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
- 100 γρ. κουβερτούρα
Για τη σαντιγί
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη βάση
- 850 γρ. φύλλα σφολιάτας
- ζάχαρη άχνη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ίσως το ωραιότερο γλυκό μου!
- Ανοίγουμε καλά τα φύλλα της σφολιάτας και με ένα μαχαίρι κόβουμε γύρω γύρω αν χρειαστεί για να γίνουν παραλληλόγραμμα. Κόβουμε σε 6 κομμάτια το κάθε φύλλο και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και από τις δύο μεριές και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζουμε τις μπανάνες στον φούρνο μικροκυμμάτων για 7-8 λεπτά, στο πιο δυνατό, μέχρι να ψηθούν, να “ανοίξουν” από μόνες τους και να μαυρίσει εντελώς η φλούδα τους. Καλό θα είναι να μην τις βάλουμε όλες μαζί αλλά 2 τη μια φορά και 3 την άλλη. Όταν βγουν θα είναι πάρα πολύ καυτές. Πετάμε τις φλούδες και κρατάμε τη σάρκα σε ένα μπολάκι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε 2 κ.σ από το γάλα, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ και χτυπάμε ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν καλά.
- Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψουμε όμως και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος – ζάχαρης ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίζουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα όπως αν το βάζαμε όλα μέσα. Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα στα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας και να μην κάνει γρομπαλάκια.
- Ελέγχουμε που και που δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί και δεν έχει τη γεύση από το αλεύρι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε έπειτα τις μπανάνες και τις χτυπάμε για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας. Προσθέτουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής για να πάρει ένα ωραίο κίτρινο χρώμα η κρέμα μας μιας και αν την αφήσουμε έτσι θα έχει ένα κρεμ χρώμα και θέλουμε και οπτικά να μας θυμίζει μπανάνα.
- Βάζουμε την κρέμα με τις μπανάνες σε ένα ταψάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία θα ακουμπάει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.
- Χτυπάμε την κρέμα, στο μίξερ με το σύρμα, σε σαντιγί μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Όταν γίνει ανακατεύουμε με την κρέμα μπανάνας και κρατάμε στην άκρη.
- Ξεκινάμε να στήνουμε το γλυκό. Αν έχουν φουσκώσει πολύ οι σφολιάτες μας τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και γεμίζουμε με την κρέμα. Πάνω σε κάθε στρώση κρέμας ξύνουμε με τον τρίφτη σοκολάτα. Κάνουμε 2 στρώσεις και από πάνω τρίβουμε λίγη σφολιάτα και αν θέλουμε και λίγη ακόμα σοκολάτα.
Tip
Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε το κλασσικό μιλφέιγ αφαιρώντας τις μπανάνες και το χρώμα ζαχαροπλαστικής!
Πηγή: akispetretzikis.com