Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με πάνω από 200 θεατές, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2019, στο αμφιθέατρο του Καπετανάκειου σχολικού συγκροτήματος, η εσπερίδα με τίτλο:
”ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ – ΠΑΝΑΣΟΣ”.
Οι ”Μυθοκρουσμένοι”, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, παρουσίασε στο ευρύ κοινό το πρόγραμμα ανάτασης ενός χωριού της ενδοχώρας του Ηρακλείου, του Πανασού.
Διακεκριμένοι επιστήμονες (αρχαιολόγοι, γεωλόγοι, βοτανολόγοι κ. α.) παρουσίασαν το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του Πανασού και έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την βιώσιμη αξιοποίησή τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη του χωριού.
Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, εκπρόσωποι της ΔΔΕ Ηρακλείου, πρώην Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Καθηγητές, Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, πολλοί μαθητές των Εσπερινών σχολείων του Ηρακλείου και πολλοί κάτοικοι του Πανασού.
Στην εκδήλωση υπήρχε έκθεση με απολιθώματα της ευρύτερης περιοχής του Πανασού, που επιμελήθηκε ο κ. Δαμιανάκης Π. Αστρινός, κάτοικος Πανασού.
Ο πλούσιος μπουφές που έδωσε μια γευστική διάσταση στην εσπερίδα, ήταν προσφορά των μαθητριών του σχολείου και μελών της Εικονικής Επιχείρησης ”ΑΜΒΡΟΣΙΑ”, καθώς και γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανασού.
Ευχαριστούμε όσους παρευρέθηκαν, τους ομιλητές, το Σύλλογο διδασκόντων του Εσπερινού Γυμνασίου και ιδιαίτερα τη Διευθύντρια κ. Αποστολάκη Εύα για την ουσιαστική στήριξη.
Επίσης να ευχαριστήσουμε τον υποδιευθυντή κ. Σκαρπαθιωτάκη Νίκο, για την βοήθεια που πρόσφερε στην ετοιμασία της αίθουσας, καθώς και όλους τους μαθητές που βοήθησαν σε διάφορα πόστα (κουβάλημα καρεκλών, πώληση λαχνών και βιβλίων, ετοιμασία και επιμέλεια μπουφέ κ. α.).
Την εκδήλωση συντόνισε η ΣΕΕ Αγγλικών Κρήτης, υπεύθυνη Παιδαγωγικών θεμάτων του σχολείου και εμπνεύστρια της ιδέας του προγράμματος κ. Ελένη Πουλλά.
Όμορφα χωριά έχουμε πολλά στην Κρήτη. Θέλουμε όμως να είναι και ζωντανά χωριά.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη ενεργή συμμετοχή των απλών πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση του σχεδίου αναγέννησης του τόπου τους.
Επένδυση για έναν τόπο, εκτός από την παιδεία, είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς και η ήπια εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος.
Πηγή: Μανώλης Αφραθιανάκης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ