Με φόντο το νέο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κορυφαίοι αθλητές της χώρας εκφράζονται ανοικτά υπέρ της ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης, χωρίς αλλαγές και εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής, που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στις Ομοσπονδίες βάζοντας τέλος στους αιώνιους προέδρους. Το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που πρέπει να έχει στόχο τη νέα εποχή στον ελληνικό αθλητισμό.
Η 16η Ιουλίου 2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ημέρα “αθλητικής επανάστασης” στη χώρα μας. Για πρώτη φορά τόσοι αθλητές πήραν ξεκάθαρη θέση για κάτι που τους αφορά και δεν είναι άλλο από τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Τι είπαν μέσα σε ελάχιστες λέξεις Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης; Να γίνουν οι εκλογές σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο όπως αυτός κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτός που ουσιαστικά βάζει τέλος στους αιώνιους ομοσπονδιάρχες και θέτει νέες βάσεις για την επόμενη ημέρα του αθλητισμού που θα τις αναλύσουμε παρακάτω.
Η δήλωση αναρτήθηκε στα social media αθλητών, εν ενεργεία και παλαιμάχων, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Άννα Κορακάκη, ο Χρήστος Βολικάκης, ο Παναγιώτης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Βλάσης Μάρας, η Βαρβάρα Φίλιου, η Βίκυ Αρβανίτη, η Βασιλεία Καραχάλιου, η Βάσω Μιλλούση και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης.
Η τοποθέτησή τους ανέφερε συγκεκριμένα: “Πρέπει να ολοκληρωθεί η αθλητική μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση αυτή. Θεωρούμε αδιανόητη την οποιαδήποτε αλλαγή στις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, αποτελούν νόμο του κράτους και αφορούν τα όρια ηλικίας και την αναδρομικότητα των διοικήσεων των Ομοσπονδιών της χώρας”.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα-έκκληση τόσο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, ότι ήρθε η ώρα της μεταρρύθμισης. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι από τους κορυφαίους αθλητές της χώρας βγήκαν με τόσο ξεκάθαρο τρόπο και ζήτησαν να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στον αθλητισμό, περιμένοντας πλέον από αυτούς που αποφασίζουν. Είναι άλλωστε, σαφές, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν τον ελληνικό αθλητισμό.
Καθώς, όπως και να έχει, το ερχόμενο Φθινόπωρο θα έχουμε εκλογές στις Ομοσπονδίες, οι οποίες ανεξάρτητα από το που θα καθίσει η μπίλια στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, είναι δεδομένο ότι αυτές (σ.σ. οι ομοσπονδίες) δεν θα έχουν σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει. Το θέμα όμως που θίγουν και οι σπουδαίοι αθλητές που έκαναν την τοποθέτηση τους είναι να μην υπάρξουν εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής και για αυτό επισημαίνουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση. Μία μεταρρύθμιση η οποία είναι αναγκαία όσο τίποτα άλλο στον ελληνικό αθλητισμό.
ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 70 ΕΤΩΝ ΚΑΙ O ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΘΗΤΕΙΕΣ
Από το Υφυπουργείο τονίζουν σε κάθε τόνο ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τις μεταρρυθμίσεις στον αθλητικό νόμο. Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει τονίσει πολλές φορές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν πρόκειται να ξεπεράσει ότι και να γίνει.
Ποιες είναι αυτές; Το ηλικιακό όριο για τα μέλη του Δ.Σ. το οποίο θα είναι στα 70 έτη και το δεύτερο ο περιορισμός στις θητείες. Ο Νόμος ο οποίος είναι σε ισχύ για το κομμάτι των θητειών είναι ξεκάθαρος τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και όλες τις υπόλοιπες: “Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.
Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών”.
Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον ελληνικό αθλητισμό γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αρκετοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραγόντων οι οποίοι έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τις τρεις θητείες τους ως πρόεδροι σε διάφορες Ομοσπονδίες, αλλά δεν ξεπερνούν ηλικιακά τα 70 έτη.
Τα εύκολα ονόματα που έρχονται στο μυαλό κάποιων είναι αυτά του Γιώργου Βασιλακόπουλου και του Δημήτρη Διαθεσόπουλου οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν διατελέσει πρόεδροι στην ΕΟΚ και την ΚΟΕ αντίστοιχα, ενώ έχουν ξεπεράσει και το όριο ηλικίας. Βέβαια, δεν είναι οι μόνοι. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται ο Αντώνης Δημητρακόπουλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο Μανώλης Κατσιαδάκης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, ο γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής και ο Παύλος Κανελλάκης της Ομοσπονδίας Σκοποβολής.