Υλικά:
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
ελάχιστο αλάτι
(γίνεται και με 1/2 κιλό έτοιμο φύλλο κουρού ή
με 3 φύλλα κρούστας σε κάθε στρώση)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1/2 κιλό συκώτι χοιρινό ή συκωτάκια πουλιών
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κιλό ρύζι
200 γρ. σταφίδες
200 γρ. αμύγδαλα,ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας
1/2 κουτ. τσαγιού κανέλα,τριμμένη
1/2 κουτ. τσαγιού γαρίφαλο, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανΐτοα ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι, και αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά, προσθέτονιας σταδιακά το νερό.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για λίγο σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Πλένουμε, σκουπίζουμε και ψιλοκόβουμε το συκώτι ή τα συκωτάκια.
Τα αλατοπιπερώνουμε. Σ’ ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και το συκώτι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το ανάλογο νερό (η αναλογία είναι 1 μέρος ρύζι, 2 μέρη νερό) και μόλις πάρει βράοη, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε τρία μεγάλα φύλλα.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο, στρώνουμε ένα φύλλο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο.
Απλώνουμε από πάνω τη μισή γέμιση και πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο.
Στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο, και στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνουμε, απλώνοντας από πάνω το τρίτο φύλλο.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ζωμό κότας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τον τζουλαμά μέχρι να ροδίσει (για 1/2 ώρα περίπου)
Ξέρετε ότι:
Ο τζουλαμάς, μια πίτα με κρέας και ζάχαρη, είναι παλαιό παραδοσιακό φαγητό της περιοχής Μεσαράς του νομού Ηρακλείου και αποτελούσε κατεξοχήν έδεσμα του αποκριάτικου τραπεζιού.
Πηγή: kritesonline.gr