44 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου και 2 χιλιόμετρα μακριά από το μαρτυρικό χωριό Σοκαράς στην εύφορη πεδιάδα της Μεσαράς, βρίσκεται ένα χωριό με ιστορία μακραίωνη που «χάνεται» στο πέρασμα του χρόνου, κι όμως αφέθηκε στην εγκατάλειψη και την καταστροφή.
Πρόκειται για το χωριό Βελούλι, έναν πανέμορφο οικισμό η ιστορία του οποίου αρχίζει πριν από περίπου 400 χρόνια. Είναι τοποθετημένο στα ψηλά, σε υψόμετρο 380 μέτρων, πάνω από το Αποΐνι και δίπλα στο Σοκαρά.
Το Βελούλι ξέρει καλά τι θα πει προσφυγιά… Εξισλαμισθέντες κρητικοί που αναγκάστηκαν να φύγουν, Μικρασιάτες, κυρίως από το Ικόνιο που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους και ρίζωσαν στη περιοχή… Η συνεισφορά του τόπου στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο είναι τεράστια. Άλλωστε, το Βελούλι είναι το χωριό των Βαλαβάνηδων που τον αγώνα για τη λευτεριά τον «υπέγραφαν» με το ίδιο τους το αίμα.
Στην εμπασιά του χωριού στέκει φύλακας άγγελος η Παναγία η Βελουλιανή. Εορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου, αλλά και την Τρίτη του Πάσχα και βέβαια σήμερα ημέρα της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου!
Πάνω από την είσοδό της υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 1209. Μόνο που κανείς δε ξέρει που αναφέρεται το έτος.
Σήμερα η Παναγία η Βελουλιανή είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ανατολικής Μεσαράς καθώς συγκεντρώνει πολλούς πιστούς απ΄ όλη την περιοχή.
Τον Όρθρο και τη Θεία λειτουργία τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας π. Αντώνιος Φραγκάκης, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο.
(Με στοιχεία από το neakriti.gr)