«Οι μικροί αγρότες δεν πρέπει να έχουν πάρει ούτε έναν εργάτη γης από τις διακρατικές συμφωνίες». Αυτό τονίζουν μεταξύ άλλων Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, που εκτιμούν ότι στην ουσία του πράγματος, οι πολυδιαφημισμένες διακρατικές συμφωνίες για την «εισαγωγή» εργατών γης στην Ελλάδα αποδεικνύονται κενό γράμμα.
Για τον λόγο αυτό, σύλλογοι τόσο από την Κρήτη όσο και από τη Μεσσηνία έχουν κοινοποιήσει σχετική επιστολή στα συναρμόδια Υπουργεία ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις. Οι αγρότες τονίζουν πως η κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί, ενώ δεν έχουν προχωρήσει καν στην έκδοση μιας αναγκαίας νέας κοινής υπουργικής απόφασης.
Την ίδια στιγμή κάνουν λόγο για απίστευτες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες εφόσον το προσεχές διάστημα διαλυθεί η βουλή λόγω εκλογών.
«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει εμείς είναι πως είτε έρχονται εργάτες από τρίτες χώρες, για να υποστηρίξουν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα συσκευαστήρια, είτε για να καλύψουν ανάγκες αγροτών με τεράστιες περιουσίες που συνεργάζονται με κάποια γραφεία» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού κ. Μανώλης Ορφανουδάκης.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών μάλιστα τονίζουν σε σχετική επιστολή τους ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις ως προς την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει το ανώτατο όριο θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα, για απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στον πρωτογενή τομέα και τους άλλους κλάδους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2023-2024 έχει ήδη αρχίσει ενώ οι διαδικασίες για μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών γίνονται με παράταση της προηγούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης 2021-2022. Όπως τονίζουν οι αγρότες μάλιστα, η συγκεκριμένη παράταση δεν έχει καμία εφαρμογή σε Περιφέρειες που δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Οι αγρότες ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν ενημερώσει έγκαιρα και γραπτά για όλες τις παθογένειες της νομοθεσίας οι οποίες και διογκώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ ζητούν άμεσα την τροποποίησή τους με στοχευμένες παρεμβάσεις.
«Παραδόξως, έως σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πρόθεσή σας να τροποποιηθούν το σύνολο των προβληματικών σημείων στη διαδικασία» σημειώνουν οι αγρότες και προσθέτουν:
«Αντιθέτως έχουν προστεθεί επιπλέον χρονοβόρες ενέργειες όπου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχωρίζονται επανειλημμένα τα ίδια στοιχεία του εργαζόμενου και εργοδότη σε κάθε στάδιο, όπως στην έκδοση άδειας διαμονής, την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, την έκδοση άδειας εργασίας κ.α.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιδίωξή της Κυβέρνησης είναι να μεταφέρει τη γραφειοκρατία στο μέρος και την ευθύνη των πολίτων και τελικά να αυξάνεται κατά πολύ και ο χρόνος ολοκλήρωσης υποθέσεων αλλά και το κόστος.
Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες επιβάλλεται επιπλέον παράβολο (πέραν του αρχικού για τη μετάκληση), ενώ παράλληλα πολλοί από τους εργοδότες έχουν χάσει ήδη τα χρήματά τους από τις κατ’ εξακολούθηση απορρίψεις υποθέσεων από τις ελληνικές πρεσβείες, άνευ ουσιαστικής αιτιολογίας».
Οι αγρότες υπενθυμίζουν επίσης τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε εργατικό δυναμικό, κάνοντας σαφές πως εφόσον υπάρξει παύση των εργασιών της βουλής λόγω εκλογών, χωρίς να υπάρξει δημοσίευση της Νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε ΦΕΚ, χιλιάδες αγρότες θα μείνουν ουσιαστικά ξεκρέμαστοι.
«Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά ότι η επισιτιστική κρίση δεν είναι μια αυθαίρετη ορολογία αλλά υπάρχει και επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα των πολιτών, συμπαρασύροντας συγχρόνως και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων προς τα πάνω, λόγω ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των προϊόντων» τονίζεται στο πλαίσιο της σχετικής ανακοίνωσης, ενώ ζητείται έστω και την ύστατη στιγμή να εκδοθεί άμεσα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις δικές σας επιλογές που έως τώρα δεν έχουν επιφέρει καμία ουσιαστική λύση σε αυτό το ζήτημα.
Σας καλούμε για ύστατη φορά να μεριμνήσετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται να πράξετε σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.
Πηγή: patris.gr