Τη δική του μαρτυρία, για ένα ιστορικό πλάτανο στην περιοχή της Μεσαράς και συγκεκριμένα στο Πετροκεφάλι του Δήμου Φαιστού, καταθέτει με σημείωμά του ο συνταξιούχος Δάσκαλος και ερευνητής της τοπικής ιστορίας κ. Γιώργος Δαμιανάκης.
Γράφει χαρακτηριστικά:
Βρίσκεται κάτω από του Στρατή τη στέρνα, στο χωράφι του Καρασουμάνη (Ψεβίας), 30 μέτρα πριν από το πρώτο σπίτι, του Μάκη Τσικνάκη μπαίνοντας στο χωριό ανατολικά, , μέσα στην παλιά κοίτη του Γυροπόταμου, 45 χρόνια σκεπασμένος με χώματα και “πνιγμένος” στα καλάμια είναι ο “Πλάτανος του Καρασουμάνη” 500σίων χρονών +.
Μέσα στο χώμα είναι χωσμένος κορμός περισσότερο από ένα μέτρο βάθος.
Με τους υπολογισμούς που έκανα χαμηλά έχει πάνω από εννιά μέτρα περίμετρο. Πιστεύω ότι έχει όχι μόνο ιστορική αξία για το χωριό, αλλά αρχαιολογική όπως και οικολογική αξία.
Απευθύνθηκα σε Αναδασμό, Δασαρχείο, τοπικούς φορείς, να με βοηθήσουν να καθαρίσουμε το τοπίο και να φανεί ο πλάτανος!
Δε βρήκα άμεση βοήθεια, αφού δικαιολογημένα, όλοι έχουν τις δουλειές τους, αποφάσισα χθες να επέμβω μόνος μου.
Πήρα το μεσημέρι μηχανάκια, εργαλεία και σε τρεις ώρες κατάφερα να αναδείξω μέρος της μεγαλοπρέπειας του Γερο-Πλάτανου.
Σίγουρα και εκεί κρεμούσαν οι Τούρκοι τους Χριστιανούς, όπως συμφώνησε και ο Κωστής Γ. Τσικνάκης, αφού μπροστά τους ήταν θαμμένοι Μουσουλμάνοι στα Μεζάρια.
Πίστευαν πως θα ένιωθαν ικανοποίηση βλέποντας τους οι νεκροί στον Παράδεισό τους δίπλα στον Αλλάχ!
Ο πλάτανος αυτός είναι “αδερφός πλάτανος» με αυτόν του Καπαϊδόνη που υπήρχε στο Πετροκεφάλι και σ΄ αυτόν οι Τούρκοι κρεμούσαν τους Χριστιανούς…