Μέσα στο Μάιο ή το αργότερο ως τις αρχές Ιουνίου υπογράφονται οι συμβάσεις τόσο για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική όσο και για την χρηματοδότηση του έργου με τραπεζικό δανεισμό. Εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέσα στο 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πρώτη μικρή διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου.
Αυτά ανέφεραν απόψε σε τηλεδιάσκεψη οι κ.κ. Ιωάννης Μάργαρης (αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ), Ιάσων Ρουσόπουλος (πρόεδρος ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Διαχειριστή του 2019.
Οι συμβάσεις αφορούν τόσο τα καλώδια όσο και τους σταθμούς μετατροπείς. Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η ένωση εταιρειών SIEMENS – ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το οποίο αναμένεται χρηματοδότηση της τάξης των 300 με 400 εκατομμυρίων ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. είναι διαθέσιμα (είναι το μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που υλοποιεί το έργο). Για τα υπόλοιπα θα υπογραφεί δανειακή σύμβαση μέσα στο Μάιο με ελληνική τράπεζα.
Αναμένεται εξάλλου η λήψη απόφασης για την προκήρυξη διαγωνισμού για την είσοδο επενδυτή ή επενδυτών με μειοψηφικό ποσοστό στην Αριάδνη. Οι σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι σε εξέλιξη.
Όπως επισημάνθηκε απόψε η ανάδοχοι έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία ακόμα και πριν την υπογραφή των συμβάσεων σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μεγάλων διασυνδέσεων παραμένει ως τα μέσα του 2023.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μάργαρης ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες για την υλοποίηση νησιωτικών διασυνδέσεων με τεχνικά και χρηματοοικονομικά εύρωστες εταιρείες του χώρου, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά. Το μοντέλο της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες εξετάζει, εξάλλου, ο ΑΔΜΗΕ και για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών αλλά και της αποθήκευσης ενέργειας.
Πηγή: naftemporiki.gr