Την Παρασκευή 11 Ιουνίου, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους της Γόρτυνας και της Φαιστού, καθώς και στο υπό ολοκλήρωση Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς. Όπως είπε, η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου θα γίνει μέχρι το τέλος του 2022, έξι μήνες πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο. «Είναι ένα πολύ ωραίο μουσείο», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, και τέλος του 2022 θα είμαστε σε θέση να το αποδώσουμε στους κατοίκους της Μεσαράς, που αποτελούν τους φυσικούς φορείς αυτού του Πολιτισμού, αλλά και στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους που επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή. Υπήρξαν καθυστερήσεις. Το μουσείο θα έπρεπε να έχει τελειώσει 2-3 χρόνια νωρίτερα. Σήμερα, όμως, πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι προχωρεί πολύ καλά και μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμο με τις πολύτιμες συλλογές του να εκτίθενται με πρότυπο τρόπο».
Στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Τίτου στην Μητρόπολη, και τις ανασκαφές του Αρχαίου Θεάτρου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε αυτοψία στη Φαιστό. Και για τους δύο χώρους ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να γίνει ευπρεπισμός των υποδομών. Ειδικά, στη Φαιστό, τα προβλήματα είναι πολλά και χρήζουν άμεσης και συστηματικής αντιμετώπισης. Η συντήρηση και η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την Φαιστό, αλλά και για τον συνολικότερο προγραμματισμό των έργων του ΥΠΠΟΑ, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης στην Αθήνα με τη συμμετοχή των αρμοδίων στελεχών της ΕΦΑ Ηρακλείου, στις 18 Ιουνίου, προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης εκπόνησης μελετών και έργων με βάση τα όσα κατεγράφησαν στις αυτοψίες.
Μινωϊκά ανάκτορα
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία των έργων Πολιτισμού σε όλη την Κρήτη.
Ως προς το θέμα των μινωικών ανακτόρων και της ένταξής τους στον Κατάλογο των Μνημείων του ΟΥΝΕΣΚΟ, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εργάζονται ήδη στην κατάρτιση του φακέλου για την σειριακή εγγραφή των έξι ανακτόρων, Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας και συμπλήρωσε ότι «τα μινωικά ανάκτορα προσδίδουν μια μοναδικότητα στην πολιτιστική φυσιογνωμία της Κρήτης. Μπορούν να συνθέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή -με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής των πολιτιστικών διαδρομών- όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, η γαστρονομία. Στο πλαίσιο της ανάδειξης των μινωικών ανακτόρων, προχωρούμε δύο σημαντικά έργα στη Φαιστό και στα Μάλια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευσαν στις αυτοψίες ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη και οι Διευθυντές των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.
Η Υπουργός, επίσης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό και τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, για ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές τους.
Πηγή: iefimerida.gr