Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μελομακάρονα γεμιστά

13/12/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Χταπόδι στιφάδο στη γάστρα
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

250ml ελαιόλαδο

250ml αραβοσιτέλαιο

200ml χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. γλυκού σόδα

200ml μπίρα

50ml κονιάκ

5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κουτ. γλυκού κανέλα

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

1.100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

250γρ. καρύδια κοπανισμένα, ανακατεμένα με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα

Για το σιρόπιασμα

2½ φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο

φλούδα από 1 πορτοκάλι

3-4 γαρίφαλα

1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία

Για το σιρόπι: μπήγετε τα γαρίφαλα στην πορτοκαλόφλουδα και τη ρίχνετε σε κατσαρολάκι μαζί με την κανέλα, τη ζάχαρη και το νερό. Βράζετε το σιρόπι για 2 λεπτά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Μόλις πάρει μια βράση, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε με σύρμα τα δύο λάδια και προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, την μπίρα, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγο ακόμη.
Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα στην αρχή και στη συνέχεια με το χέρι, μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη. Μην τη ζυμώσετε πολύ γιατί θα σφίξει. Την αφήνετε για λίγο να ηρεμήσει και ετοιμάζετε τη γέμιση αναμιγνύοντας τα υλικά σε ένα μπολ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης -όσο ένα καρύδι- και την πλάθετε μπαλίτσα. Την πατάτε με τις παλάμες να ανοίξει σαν πιτάκι και με το δείκτη του ενός χεριού την πιέζετε στο κέντρο να κάνει μια κοιλότητα. Ρίχνετε εκεί μισό κουταλάκι γέμιση και κλείνετε το πιτάκι ενώνοντας τις δύο απέναντι πλευρές με μικρές τσιμπιές.
Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δύο ταψιά και τα ψήνετε εναλλάξ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Μόλις βγάλετε το πρώτο ταψί από το φούρνο, βάζετε το δεύτερο να ψήνεται και περιχύνετε τα ψημένα μελομακάρονα με το μισό σιρόπι. Ύστερα από 5 λεπτά γυρίζετε τα μελομακάρονα από την ανάποδη και 10 λεπτά αργότερα τα ξαναγυρίζετε από την καλή. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα μελομακάρονα στο δεύτερο ταψί και το υπόλοιπο σιρόπι.
Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζοντας με το καρύδι της γέμισης που περίσσεψε και όσο σιρόπι από το ταψί δεν έχουν απορροφήσει.

Πηγή: olivemagazine.gr – Ιωάννα Σταμούλου

 

Previous Post

H επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ μετά τη νίκη Ανδρουλάκη

Next Post

Κέικ με ανανά

Next Post
Χταπόδι στιφάδο στη γάστρα

Κέικ με ανανά

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ