ΥΛΙΚΑ
- 1κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 4μεγάλα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες
- 1σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1κιλό ώριμες ντομάτες τεμαχισμένες
- ½ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1– 2 ΚΣ πελτέ ντομάτας προαιρετικά
- 1κγ ζάχαρη
- 5ΚΣ ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2κγ ρίγανη
- 80γρ τυρί κασέρι σε φέτες
- 30γρ τυρί κασέρι τριμμένο
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Κόβω τις μελιτζάνες στη μέση και αφαιρώ λίγη ψίχα, να μείνει 1 εκ περιμετρικά.
- Τις βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί, τις αλείφω με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνω στις αντιστάσεις στους 220*C για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ζεσταίνω 1ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια, μόλις μαλακώσουν ρίχνω το σκόρδο και αφήνω για ένα λεπτό.
- Προσθέτω την ντομάτα (αν βάλω και πελτέ τον διαλύω σ’ αυτή), την ψίχα από τις μελιτζάνες κομμένη καρέ (κυβάκια) και τη ζάχαρη.
- Ραντίζω με 2 ΚΣ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι αφήνοντας το λίγο ανοιχτό για περίπου 20 – 25 λεπτά.
- 5 λεπτά πριν ετοιμαστούν προσθέτω τη ρίγανη και το μαϊντανό.
- Παίρνω το ταψί και απλώνω μια στρώση από τη γέμιση μαζί με 2 ΚΣ ελαιόλαδο και περίπου 180 ml νερό για να μην κολλήσει και καεί.
- Τοποθετώ πάνω στη σειρά τις μελιτζάνες και στις μισές που θα κάνω νηστίσιμες τις γεμίζω με τη σάλτσα ντομάτας. Τις υπόλοιπες βάζω μια φέτα κασέρι, γεμίζω πάλι με τη σάλτσα κι από πάνω γαρνίρω με λίγο τριμμένο τυρί.
- Βάζω στο φούρνο πάλι στους 220*C για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να έχουν μαλακώσει τελείως οι μελιτζάνες.
- Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως με φρέσκο ψωμί και σάλτσα από το ταψί.
Πηγή: paxxi.gr