Παπουτσάκια νηστίσιμα ή αλλιώς παπουτσάκι vegan! Τέλεια συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια χωρίς κιμά για εσένα που θες vegan συνταγές ή νηστεύεις!
Μελιτζάνες παπουτσάκια vegan υλικά:
- 5 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες στα δυο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
Παπουτσάκια νηστίσιμα – Για τον Vegan κιμά:
- 800 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
- 400 γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη (πολτοποιημένη στο μούλτι)
- 150 ml κρασί, λευκό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 πρέζα κανέλα, τριμμένη
- 3 κόκκους Μπαχάρι
- 2 κύβους ζωμό λαχανικών διαλυμένους σε 300 μλ χλιαρό νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Μελιτζάνες παπουτσάκια – Για την vegan μπεσαμέλ:
- 500 ml γάλα αμύγδαλου
- 100 γρ. τυρίVegan
- 50 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. μαργαρίνηη βούτυρο Vegan
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Vegan παπουτσάκια – Η συνταγή
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 185°C στον αέρα.
- Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος στη μέση.
- Χαράσσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά.
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες πάνω σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις ψηθούν, τις αποσύρουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για τον vegan κιμά μανιταριών:
- Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την κανέλα, το μπαχάρι, τις δάφνες και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί περιμένοντας να καεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, το ζωμό λαχανικών χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τον αφήνουμε στην άκρη.
Για την vegan μπεσαμέλ:
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το vegan βούτυρο και αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1 λεπτό ρίχνοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ.
- Όταν πήξει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το vegan τυρί, το μοσχοκάρυδο.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά
Σύνθεση για τα νηστίσιμα παπουτσάκια:
- Παίρνουμε το ¼ της μπεσαμέλ και το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα μανιταριών, μετά γεμίζουμε την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας με το μείγμα μανιταριών και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με έξτρα τριμμένο vegan τυρί και ψήνουμε στους 185°C στον αέρα για 15 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστεί η μπεσαμέλ.
Πηγή: petros-syrigos.com