Υλικά Συνταγής
6 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους
λίγο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για το νηστίσιμο κιμά
600 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες και σπασμένες
3-4 κ.σ. κονιάκ
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ξύλο κανέλας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. πολύ ψιλοκομμένο καρύδι
1/2 φλ. τριμμένο νηστίσιμο τυρί
Για τη νηστίσιμη κρέμα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. αλεύρι
2-1/2 φλ. ζωμός λαχανικών ή φυτικό γάλα
2/3 φλ. νιφάδες πατάτας (πουρές εμπορίου)
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια νηστίσιμα, θα δείτε ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κλασικά παπουτσάκια.
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο.
Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.
Για το νηστίσιμο κιμά
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να στεγνώσουν για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθεί για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Ρίχνουμε και τις ντομάτες και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Προς το τέλος του μαγειρέματος αρωματίζουμε με την κανέλα για λίγα λεπτά. Την αφαιρούμε.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μανιτάρια σε μπολ και αδειάζουμε όλη τη σάλτσα στο ταψί με τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε στα μανιτάρια, το καρύδι και το τυρί. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες.
Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά νηστίσιμη μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Για την νηστίσιμη κρέμα μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή φυτικό γάλα και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό. Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Πηγή: argiro.gr