Υλικά
6 – 7 μελιτζάνες μακρόστενες μετρίου μεγέθους κομμένες σε ροδέλες πάχους 3 εκατοστών
αλάτι για να τις ξεπικρίσουμε
ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
1 φλιτζάνι ξινόχοντρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
2 μεγάλες ντομάτες κόκκινες και ζουμερές περασμένες από τον τρίφτη
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ξεπικρίζοντας τις μελιτζάνες μας. Αφού τις κόψουμε, τις βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε για ένα 20λεπτο. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τις τοποθετούμε σε μπόλικο χαρτί να τραβήξει το λάδι. Σε μια άλλη λεκάνη μουσκεύουμε τον ξινόχοντρο για να φουσκώσει βάζοντας νερό μέχρι να τον καλύψει και δύο δάκτυλα ακόμη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τον ξινόχοντρο μαζί με το νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το φαγητό μας να μελώσει ανακατεύοντας συνέχεια για να μη μας κολλήσει. 3-4 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά για να δέσουν οι γεύσεις. Συνοδεύεται με μια σαλάτα εποχής και καλή παρέα!
Πηγή: bostanistas.gr