Οι άνυδρες μελιτζάνες των Κυκλάδων, η συμπυκνωμένη γεύση της ντομάτας που καλλιεργείται στα ξερά χώματα και το μπόλικο σκόρδο συνδυαστικά δίνουν ένα φαΐ-μεζέ που θυμούνται πολλοί Κυκλαδίτες από τα παιδικά τους χρόνια.
Στη Μύκονο βάζουν ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, στη Σύρο η γιαγιά μου έβαζε και μπόλικη ζάχαρη και κανέλα, και αλλού στα νησιά το βρίσκουμε με μικρές παραλλαγές. Γι’ αυτή τη συνταγή από τη Σαντορίνη έχει αξία να επιμείνετε στις λευκές μελιτζάνες και στον σαντορινιό πελτέ ντομάτας τριπλής συμπύκνωσης, που κυκλοφορεί έστω και σε μικρές ποσότητες, και εκτός νησιού, σε καλά παντοπωλεία και ντελί. Νικολέτα Μακρυωνίτου
15′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 35′
Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες – ως μεζές
- 2 άσπρες μελιτζάνες, σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, κατά προτίμηση Σαντορίνης
- περίπου 120 ml νερό
- 60 ml ελαιόλαδο + άφθονο επιπλέον, για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τις μελιτζάνες, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Αλατίζουμε ελαφρά τις φέτες μελιτζάνας και τις τηγανίζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Στραγγίζουμε καλά κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας.
- Σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι απλώς να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για δευτερόλεπτα, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά και να βγάλει το άρωμά του.
- Ρίχνουμε προσεκτικά το νερό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο πελτές.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
- Σείουμε το σκεύος για να καλυφθούν οι μελιτζάνες με τη σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr