Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μελιτζάνες με κιμά και ελαφριά μπεσαμέλ στο φούρνο

07/06/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Μελιτζάνες με ξινόχοντρο
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά συνταγής

Για τις μελιτζάνες:

8 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες στα 3 κατά μήκος

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ [400 γρ.]

1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/2 φλ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη

ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

Για την ελαφριά σάλτσα μπεσαμέλ:

40 γρ. μαργαρίνη

2 κ.σ. αλεύρι

2 φλ. τσαγιού γάλα

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στο γκρίλ.

Για τις μελιτζάνες: Πλένετε τις μελιτζάνες τις κόβετε κατά μήκος σε 3 φέτες, τις αλατίζετε και από τις 2 πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 15′ να “ιδρώσουν”. Τις ξεπλένετε πολύ καλά με πολύ νερό, τις στίβετε με τα χέρια σας και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί.

Τις λαδώνετε με ένα πινέλο, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, τις βάζετε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνετε στο γκριλ για 2-3 λ μέχρι να μαλακώσουν λίγο και ροδίσουν. Τις βγάζετε και τις αφήνετε στην άκρη.

Σε μεγάλο τηγάνι, βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε ανακατεύοντας για 1 ακόμα λεπτό. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα σπάζοντας το κιμά με ένα πιρούνι, μέχρι να κάνει “κομπάκια” και πάρει καφέ χρώμα για 3-4 λ περίπου. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε, σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-20 λ μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.

Για την ελαφριά σάλτσα μπεσαμέλ: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα με μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε γρήγορα και διαρκώς με σύρμα. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε με μια κίνηση το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ. περίπου μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 3 λ. Αλατοπιπερώνετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Στρώνετε σε ταψί το 1/3 από τις μελιτζάνες. Στρώνετε από πάνω το μισό κιμά. Επαναλαμβάνετε στρώση με μελιτζάνες, στρώνετε τον υπόλοιπο κιμά και τελειώνετε με στρώση από μελιτζάνες. Περιχύνετε τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ.

Πηγή

 

Previous Post

Κρητικός ντάκος με σαρδέλες και βασιλικό

Next Post

Τραγανοί λουκουμάδες

Next Post
Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Τραγανοί λουκουμάδες

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ