Υλικά
7-8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες ή 10 τσακώνικες μεγάλες
1,5 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ
6 μέτρια κρεμμύδια
8 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
1 1/2 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε την άκρη μόνο του κοτσανιού. Κόβουμε μια πολύ λεπτή φέτα από τη μία πλευρά και κάνουμε δύο παράλληλες βαθιές χαρακιές, κατά μήκος. Βάζουμε μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε αρκετή ώρα, να βγάλουν τα υγρά τους. Στο μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διάφανο, χωρίς να μαλακώσει τελείως. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά να δέσει, 15 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε το μαϊντανό. Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε, πιέζοντας τις ελαφρά. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού περίπου ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε λίγες λίγες, περισσότερη ώρα από την κομμένη πλευρά. Τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος, με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Ανάβουμε το φούρνο στους 180°. Πιέζουμε με ένα πιρούνι τη σάρκα κάθε μελιτζάνας να ανοίξει αρκετά, σχηματίζοντας μια “βαρκούλα”. Γεμίζουμε τα κοιλώματα με τη σάλτσα και ρίχνουμε στα ενδιάμεσα τη σάλτσα που περίσσεψε. Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα ή λίγο περισσότερο, χαμηλώνοντας το φούρνο στους 160°, μετά το πρώτο μισάωρο. Προβλέπουμε να σταθεί 1-2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Σημ.: Αυτή είναι η κλασική συνταγή, αν όμως θέλουμε το φαγητό πιο ελαφρύ, μπορούμε αντί να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, να τις αλείψουμε με λάδι και να τις ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Θα είναι λιγότερο νόστιμες.
Πηγή: athinorama.gr