Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών φαίνεται να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα μελισσοσμήνη. Αποπροσανατολισμένες από τον καιρό, οι μέλισσες συνεχίζουν να βγαίνουν από τις κυψέλες τους για αναζήτηση τροφής, κάτι που αυτή την περίοδο είναι δύσκολο, με αποτέλεσμα να κουράζονται.
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός του «ξεγονιάσματος», που στην ορολογία των μελισσοκόμων αφορά την περίοδο ξεκούρασης της βασίλισσας. Η πρακτική, όμως, αυτή δεν επιτυγχάνεται, λόγω της κινητικότητας που παρατηρείται στην κυψέλη και της παρουσίας σημαντικών κινδύνων για τις μέλισσες. Παράλληλα, ολοκληρώνοντας τις τελευταίες νομές μελισσών από φθινοπωρινά φυτά, ο κλάδος καταγράφει σημαντική μείωση της παραγωγής, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μελισσοκομικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λεονταράκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων Ελλάδας, οι βροχές δεν κάλυψαν τις ανάγκες των φυτών για μια πλούσια ανθοφορία, με αποτέλεσμα οι νομές να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. «Αυτό που αποκομίσαμε από την τρέχουσα περίοδο είναι οι μικρές αποδόσεις των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων και, το βασικότερο από όλα, τα αδύναμα μελίσσια, για τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθούν το επόμενο διάστημα. Όλα θα εξαρτηθούν από τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», επισημαίνει.
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η σημαντικά μειωμένη προσφορά δεν ταυτίζεται με τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά. «Εισαγωγές μελιών από τρίτες χώρες επηρεάζουν σημαντικά τα δικά μας εισοδήματα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την ανάλογη υποστήριξη από την πολιτεία, ούτε από τη σύγχρονη νομοθεσία που να ανταποκρίνεται στα μηνύματα των καιρών», περιγράφει. Οι ελπίδες του επαφίενται στην ανασύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού, καθώς η τελευταία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του κλάδου.
Κλείνοντας, ο κ. Λεονταράκης στέκεται στο υποτονικό ενδιαφέρον των νέων, που δεν «καίγονται» να ασχοληθούν με το επάγγελμα. «Δεν είναι δυνατόν σε έναν κλάδο που δείχνει να έχει προοπτική, η πολιτεία να δηλώνει απούσα και να μη δίνει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με αυτήν τη δραστηριότητα», υπογραμμίζει.
Η κουμαριά έκλεισε τον κύκλο της νομής στο Καρπενήσι
Με μειωμένες αποδόσεις δείχνει να κλείνει η φετινή χρονιά για την Κατερίνα Γερονίκου, μελισσοκόμο από το Καρπενήσι. Η ίδια υποστηρίζει ότι η παραγωγή ήταν 50% κάτω από την περσινή, με σημαντικά προβλήματα στα μελισσοσμήνη που η ίδια διαχειρίζεται. Αναφέρει, ακόμη, ότι η κουμαριά ήταν η τελευταία που έδωσε γύρη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εμπορίας του μελιού, η κα Γερονίκου υποστηρίζει ότι στην αγορά διακινείται ελληνοποιημένο προϊόν, κάτι το οποίο αλλοιώνει τον υγιή ανταγωνισμό. «Θα πρέπει να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι και η νομοθεσία να είναι περισσότερο αυστηρή. Η τεχνολογία που έχουμε σήμερα μάς δίνει τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό, ώστε να προστατεύσουμε το προϊόν μας και, παράλληλα, τους ίδιους τους καταναλωτές, διότι τα εισαγόμενα μέλια εγκυμονούν και πολλούς κινδύνους για την υγεία», σημειώνει.
Επηρέασαν αρνητικά οι ελάχιστες βροχοπτώσεις στη Νότια Εύβοια
Μειωμένες δείχνουν να είναι και φέτος οι αποδόσεις του μελιού Κισσούρι στη Νότια Εύβοια, σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Παντελή. «Οι βροχοπτώσεις που επικράτησαν καθ’ όλη την περίοδο της νομής των μελισσών κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, η νέα μελισσοκομική περίοδος θα έχει και αυτή σημαντικά προβλήματα», συνοψίζει. Αναφέρει, ακόμη, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μελισσοκόμων αφήνει το μέλι στις κυψέλες, ώστε να ενισχύσει τα μελίσσια του με πρώτη ύλη υψηλής διατροφικής αξίας και όχι απλά με ζαχαροζύμαρο. «Αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε όταν δεν θα έχουμε άλλες επιλογές για το επόμενο διάστημα», εξηγεί.
«Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα»
Οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη μελισσοκομία και σίγουρα το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερες δυσκολίες, όπως υποστηρίζει ο Βασίλης Αηδόνης, γεωπόνος και επόπτης στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας. «Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτή την περίοδο είναι ακόμη και πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στις μέλισσες να βγουν από τις κυψέλες. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, διότι δυσκολεύονται στην εξεύρεση τροφής, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν σημαντικά αποθέματα ενέργειας, τα οποία για το επόμενο διάστημα θα τους είναι αναγκαία», περιγράφει. Ο ίδιος αναφέρει, ακόμη, ότι η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να αναδείξει τις νέες τάσεις στον κλάδο, ώστε από κοινού με τους μελισσοκόμους να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις. «Απαιτούνται συνέργειες στον κλάδο της μελισσοκομίας από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προκύψουν ισχυρά σχήματα. Η αποδόμηση του εγωκεντρισμού είναι μία αναγκαιότητα, διότι οδηγεί σε επισφαλείς καταστάσεις για τον κλάδο και δεν δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας αυτός», καταλήγει.
Πηγή: ypaithros.gr