Σοβαρές ζημιές, με συνέπεια και την ανάλογη μείωση της παραγωγής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει και η – με βάση τους κανόνες της αγοράς – ανάλογη ανάκαμψη των τιμών για τους παραγωγούς, είναι μια γενική διαπίστωση προς την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» από τους εκπροσώπους των παραγωγών της Μεσαράς και της Κουντούρας Χανίων.
Οι ξέφρενες εισαγωγές, αλλά μέσα από ανεξέλεγκτες οδούς διάθεσης των προϊόντων, έρχονται να “φρενάρουν” τις όποιες αυξήσεις που θα περίμεναν οι παραγωγοί στο εισόδημά τους, με τους καταναλωτές όμως την ίδια ώρα να αγοράζουν την ντομάτα και τα άλλα προϊόντα σε τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα των τιμών παραγωγού.
Η Ελλάδα έχει δεχτεί από τα Χριστούγεννα και μετά μεγάλες ποσότητες προϊόντων από Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια και αλλού, ενώ η ντόπια παραγωγή βρίσκεται πλέον για τα καλά στο «μάτι του κυκλώνα»!
Στο Τυμπάκι είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου του δήμου Φαιστού Μανόλη Ορφανουδάκη, για τη μεγάλη καταστροφή που βιώνει ο κόσμος της Μεσαράς, όχι μόνο στα θερμοκηπιακά προϊόντα, αλλά και στο ελαιόλαδο.
«Είχαμε καταστροφές από χαλάζι και ανέμους τόσο στις υποδομές όσο και στις καλλιέργειές μας. Αλλά την ίδια ώρα έχουμε θέματα και με τις τιμές. Δηλαδή, ενώ η παραγωγή είναι μειωμένη και θα έπρεπε οι τιμές να είναι αυξημένες για να μπορεί να ισορροπήσει το ισοζύγιο, βλέπουμε δυστυχώς να γίνεται το αντίθετο. Και μειωμένες οι τιμές. Και μειωμένες οι ποσότητες. Και ταυτόχρονα καθώς οι ποσότητες οι δικές μας δεν επαρκούν για την κατανάλωση, έχουμε τις εισαγωγές των προϊόντων»…
Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Ορφανουδάκης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «και οι εισαγωγές δε γίνονται με ξεκάθαρο τρόπο, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής στην αγορά να έχει την επιλογή και να ξέρει ότι το προϊόν που αγοράζει είναι όντως εισαγόμενο και δεν πλασάρεται ως ντόπιο. Μπορεί δηλαδή να πει ότι, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει την πιπεριά την ντόπια, θα πάρει την πιπεριά Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως αυτή η επιλογή δεν υπάρχει και τα αγοράζει όλα σαν… “ελληνικά προϊόντα”»…
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «κάθε χρόνο, αν έχουμε ζημιές στα θερμοκήπια, λέμε ότι “ευτυχώς που έχουμε και το λάδι να μπορέσουμε να στηρίξουμε τουλάχιστον σε αυτό το εισόδημά μας”. Φέτος όμως βλέπετε τι γίνεται και με το λάδι. Ο κόσμος εδώ βρίσκεται σε απόγνωση. Και υπάρχει μια κατάσταση επικίνδυνη. Οι άνθρωποι δε μιλάνε. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα ξεσπάσουν και πόσο έντονα θα το κάνουν»!
Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού στη Μεσαρά, ο συνδικαλιστής μάς είπε ότι λίγο καιρό πριν την εβδομάδα των Χριστουγέννων υπήρξε στις τιμές μια μικρή αύξηση. «Αλλά από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε σταδιακή πτώση των τιμών, που σήμερα κυμαίνονται σε έναν μέσο όρο πάρα πολύ χαμηλό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και την ίδια ώρα δεν μπορούμε να σώσουμε την κατάσταση, αφού δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή για να πετύχουμε λίγο μετά κάποιες καλύτερες τιμές. Θα σας φέρω την ντομάτα ως παράδειγμα. Λίγες φορές έφτασε το ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τις ημέρες αυτές ξεπερνούσε το ευρώ. Κι ενώ δεν ξεπέρασε τον μέσο όρο των 80 λεπτών το κιλό, τώρα ξανακατέβηκε στα 60 με 70 λεπτά το κιλό. Και αυτή η κατάσταση συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα»…
Τα ίδια ισχύουν και για το αγγούρι, που για να παραχθεί στο θερμοκήπιο χρειάζεται αυξημένο κόστος. «Εδώ δεν έχουμε πετρέλαιο στα σπίτια μας, θα βάλουμε στα θερμοκήπια; Το κόστος είναι πολύ μεγάλο», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου δήμου Φαιστού.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Χριστόφορου Παπαδάκη στο neakriti.gr