Μέχρι τον Αύγουστο του 2019 θα έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των 15.000 εκπαιδευτικών που θα διοριστούν ως μόνιμοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που θα θέσει το υπουργείο Παιδείας έχει ως εξής:
4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή
Μέχρι τέλος του μήνα ή αρχές Φεβρουαρίου θα εκδοθεί η προκήρυξη για τις 4.500 θέσεις στην Ειδική Αγωγή, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις οι εκπαιδευτικοί.
Θα ακολουθήσει η μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ με βάση το νέο σύστημα που ψηφίστηκε στη Βουλή, και η κατάταξή τους σε ειδικότητες στη συνέχεια η δημοσιοποίηση του αξιολογικού πίνακα.
Με την δημοσιοποίηση των μορίων του κάθε εκπαιδευτικού θα δοθεί από το ΑΣΕΠ προθεσμία δέκα ημερών για να καταθέσουν αίτηση ένστασης.
Αφοί το ΑΣΕΠ εξετάσει όλες τις ενστάσεις θα συντάξει των κατάλογο με τους 4.500 εκπαιδευτικούς προς διορισμό και θα τον αποστείλει , προς δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης
Η παραπάνω διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στα μέσα Απριλίου.
Οι υπόλοιπες 10.500 θέσεις
Αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες για τις 4.500 θέσεις, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει το “πράσινο φως” στο ΑΣΕΠ για να προβεί σε άλλες δύο ξεχωριστές προκηρύξεις, από 5.250 και 5.250 θέσεις στη Γενική εκπαίδευση.
Οι προκηρύξεις αυτές θα εκδοθούν μεταξύ 15 Απριλίου και 15 Μαΐου, και θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες που προαναφέρουμε για τις 4.500 θέσεις στη Ειδική Αγωγή.
Το ΑΣΕΠ θα έχει εκδώσει το αργότερο μέσα στον Αύγουστο τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα ονόματα των 10.500 εκπαιδευτικών που θα διοριστούν ως μόνιμοι.
Έτσι οι 5.250 εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν με τη μία προκήρυξη θα γνωρίζουν ήδη από τον Αύγουστο του 2018 ότι “πιάνουν” δουλειά ως μόνιμοι 1η Σεπτεμβρίου του 2020 και οι υπόλοιποι 5.250 εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν με τη δεύτερη προκήρυξη θα γνωρίζουν επίσης από τον Αύγουστο του 2018 ότι διορίζονται ως μόνιμοι τη 1η Σεπτεμβρίου του 2021.
Θα γίνουν 150.000 αιτήσεις
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έκανε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των υποψηφίων εκπαιδευτικών για τις 15.000 θέσεις θα ανέλθει στις 150.000.
Από αυτούς όπως είπε οι 35.000 έχουν προϋπηρεσία από 1 έως 15 χρόνια.
Το πλαίσιο μοριοδότησης διορισμού εκπαιδευτικών
Α. Ακαδημαϊκά Προσόντα : εκατόν είκοσι (120) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο
- Διδακτορικό δίπλωμα: σαράντα (40) μονάδες.
• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες.
• Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών διάρκειας ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: οκτώ (8) μονάδες.
• Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι.: επτά (7) μονάδες.
• Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10), το γινόμενο των μονάδων που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού του πτυχίου, με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, με συντελεστή δύο μονάδων και πέντε δεκάτων (2,5) της μονάδας και με ανώτατο όριο τις είκοσι πέντε (25) μονάδες. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
• Άριστη γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών: επτά (7) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών.
• Πολύ καλή γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών: πέντε (5) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών.
• Καλή γνώση έως δύο (2) ξένων γλωσσών : τρεις (3) μονάδες για κάθε μία (1) εξ αυτών.
• Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου): τέσσερις (4) μονάδες.
• Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες.
Β. Εκπαιδευτική προϋπηρεσία:
- Εκατόν είκοσι μονάδες κατ’ ανώτατο όριο: μία (1) μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως κατ’ ανώτατο όριο εκατόν είκοσι (120) μήνες.
Γ. Κοινωνικά κριτήρια:
- Τρεις (3) μονάδες για κάθε τέκνο ανήλικο για το οποίο ο υποψήφιος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια ή άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του υποχρέωση και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας του.
- Αναπηρία πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον δέκα (10) έτη, ή τέκνου: το γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή τεσσάρων δεκάτων (0,4) της μονάδας. Η αναπηρία του υποψηφίου μοριοδοτείται εφόσον δεν οφείλεται κατά κανένα ποσοστό σε ψυχικές παθήσεις.
Πηγή: esos.gr