Ένα από τα γλέντια που καλά κρατεί στο πέρασμα των χρόνων είναι αυτό που γίνεται στο Πετροκεφάλι κατά τη διάρκεια της γιορτής του Αγίου Πνεύματος.
Ένα πανηγύρι ξεχωριστό που χάνεται στο χρόνο, καθώς οι άνθρωποι από παλιά γιόρταζαν με το δικό τους παραδοσιακό τρόπο αυτή την ημέρα.
Έτσι τη Δευτέρα 28 Μαΐου το βράδυ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετροκεφαλίου διοργανώνει κρητικό γλέντι στην πλατεία του χωριού με τον Βαγγέλη Λιονάκη και το συγκρότημα του.
Το κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροκεφαλίου είναι ανοιχτό για όλο τον κόσμο!
ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ: Η Ε Κ Κ Λ Η Σ Ι Α Μ Α Σ
Ο κεντρικός Ι. Ναός του χωριού μας είναι δίκλιτος, αφιερωμένος στο Άγιο Πνεύμα, που αποτελεί την πολιούχο εκκλησία και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι κατασκευασμένη το 1865 συμφωνά με την επιγραφή στο ανώφυλο της κεντρικής εισόδου από τον Γ. Μαρινάκη. Το αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό της σχήμα με το επιβλητικό καμπαναριό κατατάσσουν τον Ναό από τους ομορφότερους της περιοχής. Στην θέση της σημερινής εκκλησιάς υπήρχε παλαιότερα μικρότερη που αναφέρετε το 1632 σε απογραφή των Ενετών.
Το Άγιο Πνεύμα γιορτάζεται πάντα Δευτέρα 50 μέρες μετά το Άγιο Πάσχα με μεγάλη Αρχιερατική θεία Λειτουργία. Την παραμονή ψάλλετε η ακολουθία του εσπερινού ή της γονυκλισίας όπως λέγεται, επειδή διαβάζονται ορισμένα ιερά κείμενα κατά την διάρκεια των οποίων τόσο ο Παπάς όσο και το εκκλησίασμα πρέπει να είναι γονατιστοί.
Τ Ο Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Μ Α Σ
Στα παλιά τα χρόνια την παραμονή και την ημέρα του Αγίου Πνεύματος η πλατεία έσφυζε από μικρό πραματευτάδες που άπλωναν σε πάγκους την πραμάτεια τους με παιχνίδια, σφυρίχτρες, ανεμόμυλους, τόπια, ζαχαρωτά και καραμέλες. Την αυτήν την ημέρα κάνανε την εμφάνιση τους και οι Παγωτατζήδες που διατηρούσαν το παγωτό σε δοχεία με χιόνι, ενώ έμποροι από τις Μοίρες έφερναν ενοικιαζόμενα ποδήλατα. Ακόμα και σήμερα την εμφάνιση τους κάνουν οι κανελατζιδες με κανελάδες και χιόνι που κουβαλούν από τον Ψηλορείτη.
Το βράδυ κάθε καφενείο είχε τον λυράρη του, μαζεύονταν πολύ κόσμος και από τα γύρω χωρία και το γλέντι κρατούσε 2 μέρες. Τα γλέντια του χωριού είχαν και έχουν μεγάλη απήχηση, ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται κοινό γλέντι είτε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο είτε από την Ποδοσφαιρική Ομάδα, με την συμμετοχή μεγάλων και καταξιωμένων κρητικών καλλιτεχνών.
Υ.Γ. Τα παραπάνω στοιχεία συνοψίστηκαν από το βιβλίο του Νικολάου Γ. Τσικνάκη. Πετροκεφάλι, τόμος Α(1995) και τόμος Β(1996).