Ιερουργούντος του Ηγουμένου της Ι. Μ. Βροντησίου π. Τιμοθέου και του Ιερέως της Ενορίας Αγίας Αικατερίνης Τυμπακίου π. Γεωργίου, τελέστηκε απόψε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής, στην ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στον περίβολο του Μοναστηριού και εκεί βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Αρκετοί πιστοί παραβρέθηκαν στην πανήγυρη, που τελέστηκε με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη!
Λίγα λόγια για την ιστορία του Ιερού Ναού:
Ο Ναός της Παναγίας καταστράφηκε με τη επανάσταση του 1821 και το 1865 ο Ιωάννης Μαργιολάκης από τον Άγιο Ιωάννη Φαιστού ξεκινά της εργασίες επισκευής του κυρίως Ναού, αλλά επισταμένως του Αγίου Βήματος! Δυο Τουρκόπουλα από τα Καλύβια πήγαν και αφόδευσαν πάνω στην Αγία Τράπεζα και πέθανα αμέσως. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε σε θαύμα και Χριστιανοί από κάθε γωνιά του νησιού φτάνουν στην Καλυβιανή. Οι Τούρκοι κάνουν τεράστιο αγώνα να μην αφήσουν τους Χριστιανούς να παραμείνουν στην περιοχή.
Το 1873 ο Πετροκεφαλιανός Ματθαίος Μιχελινάκης βρίσκει την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο παρεκκλήσι της παλιάς μονής αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, μέσα στα κτήματα του Τούρκου Χουσεΐν Βραζερζαδέ. Οι Χριστιανοί ζητούν την απαλλοτρίωση των κτημάτων για την κατασκευή μοναστηριού, και μετά από μεγάλες περιπέτειες και διαμάχες με τους Τούρκους, αγοράζεται η έκταση του μοναστηριού!
Ο παλαιός ναός, διασώζει στο εσωτερικό του μέρος του αρχικού τοιχογραφικού διακόσμου με σκηνές του χριστολογικού κύκλου και τους αγίους Δέκα σε στηθάρια στο σφενδόνιο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτιστό τέμπλο, στη νότια πλευρά του οποίου ο Χριστός ενέχει θέση προσκυνηματικής εικόνας.
(Με στοιχεία από το cretanbeaches.com και το orthodoxcrete.com)