Δύσκολες εξακολουθούν να είναι οι συνθήκες στην Ιερά Μονή Κουδουμά, δύο περίπου εβδομάδες μετά την έκρηξη που προκλήθηκε στις 23 Ιουλίου στον χώρο όπου φυλάσσονταν οι μπαταρίες του φωτοβολταϊκού πάρκου του μοναστηριού. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση ήταν ο μοναδικός τρόπος ενεργειακής κάλυψης της Μονής η οποία έκτοτε τροφοδοτείται μέσω δύο γεννητριών που λειτουργούν εναλλάξ.
Συνεπώς, όπως εξηγεί μιλώντας στο Cretalive ο ηγούμενος πατέρας Μακάριος, τη νύχτα οι εγκαταστάσεις της Μονής βυθίζονται στο σκοτάδι προκειμένου να εξοικονομηθεί πετρέλαιο και να μην τεθούν εκτός και οι γεννήτριες λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους.
“Ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη μέσα στη νύχτα”
Το περιστατικό, όπως διηγείται στο Cretalive η κ. Μαρία Κοντζεδάκη – Κονταξάκη, συνέβη γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιουλίου. Η ίδια με την οικογένεια της είχε κατασκηνώσει στην παραλία κάτω από το μοναστήρι και ξαφνικά την ησυχία της νύχτας διέκοψε η έκρηξη που ακούστηκε από τις εγκαταστάσεις της Μονής. “Τρομάξαμε όλοι οι κατασκηνωτές και βγήκαμε αμέσως από τις σκηνές μας. Ο κρότος ήταν δυνατός και έμοιαζε σαν κάποιος να είχε βάλει φουρνέλο στους βράχους. Ανησυχήσαμε γιατί δεν είχαμε καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί. Τρέξαμε στο Αρχονταρίκι το οποίο ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι. Στη συνέχεια, μάθαμε ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ήταν η περίοδος του καύσωνα τις ημέρες εκείνες, προκάλεσαν έκρηξη στις μπαταρίες του φωτοβολταϊκού πάρκου, με αποτέλεσμα αυτό να βγει εκτός λειτουργίας“.
Όπως εξηγεί η κ. Κοντζεδάκη – Κονταξάκη η ζημιά που προκλήθηκε είναι ύψος δεκάδων χιλιάδων ευρώ και μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείται μια προσωρινή αλλά ιδιαίτερα κοστοβόρα λύση, εκείνη των γεννητριών. “Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες χωρίς ρεύμα στη Μονή” λέει η προσκυνήτρια “καθώς η μοναστική κοινότητα όπως είναι γνωστό φιλοξενεί πολύ κόσμο, προσφέροντας και φαγητό. Είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει η κουζίνα χρειάζεται ρεύμα“.
Παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΔΕΔΔΗΕ
Η κατάσταση σήμερα, εξακολουθεί να είναι δύσκολη, εξηγεί και ο Γέροντας Μακάριος μιλώντας από την πλευρά του στο Cretalive. Ο ηγούμενος της Μονής Κουδουμά διευκρινίζει ότι με βάση τις προσφορές που έλαβε το μοναστήρι για την αντικατάσταση των 48 μπαταριών του φωτοβολταϊκού πάρκου που καταστράφηκαν από την έκρηξη το κόστος φθάνει τα 55.000 ευρώ. Το ποσό, όμως αυτό είναι απαγορευτικό για τη μοναστική κοινότητα και έτσι στράφηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ και την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου η Ιερά Μονή να έχει μόνιμη ηλεκτροδότηση. “Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης, του κ. Σταύρου Αρναουτάκη” εξηγεί ο πατέρας Μακάριος “θα προχωρήσει η διαδικασία με τη ΔΕΗ με τη χρηματοδότηση μάλιστα της Περιφέρειας, κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες”.
Το πρώτο βήμα, η αίτηση δηλαδή για την ηλεκτροδότηση του μοναστηριού, έχει ήδη γίνει. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα 4 – 5 μηνών μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα και το μοναστήρι να έχει μόνιμη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
“Μέχρι τότε” σημειώνει ο Γέροντας Μακάριος “είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε με τις γεννήτριες και μόνο για τις βασικές μας ανάγκες. Το κόστος για το πετρέλαιο είναι πολύ μεγάλο. Φανταστείτε ότι για 7 ημέρες και χωρίς να λειτουργούμε τις γεννήτριες όλο το 24ωρο, σπαταλήσαμε 1,2 τόνους πετρέλαιο“. Και όλα αυτά, τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και εν μέσω πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
“Είναι μια ταλαιπωρία” σημειώνει ο ηγούμενος “για τους επισκέπτες της Μονής, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τις νύχτες ειδικά δεν υπάρχει φως και δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν ανεμιστήρες. Ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο η ζέστη είναι ανυπόφορη και η ατμόσφαιρα αποπνικτική”.
Είναι προφανές ότι η μοναστική κοινότητα βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να επιληφθούν για την κάλυψη των αναγκών του μοναστηριού.
Πηγή: cretalive.gr