Από την περιοχή του Καρτερού και το Karteros Beach Sports Center θα ξεκινήσει στις 2/5 ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023. Από το μοναδικό κέντρο παράκτιων αθλημάτων στην Ελλάδα, θα εκκινήσει ο Πρόλογος (αγώνας χρονομέτρησης) μήκους 7,7km της πρώτης μέρας. Εκεί θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση των ομάδων του Γύρου το απόγευμα.
Το Karteros Beach Sports Center, μία εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, για την αξιοποίηση της περιοχής, αποτελεί κομμάτι του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΑΚΗ). Έχει ήδη φιλοξενήσει πολλές σημαντικές διοργανώσεις και πρόκειται να είναι η βασική εγκατάσταση στους επικείμενους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην πόλη του Ηρακλείου.
Η διαδρομή του Προλόγου εκτείνεται κατά μήκος του Κόλπου και η ομορφιά του τοπίου είναι αυτή η οποία θα συνοδεύει τις προσπάθειες των 120 αθλητών κόντρα στο χρονόμετρο. Η διαδρομή είναι επίπεδη χωρίς ανηφορικές δυσκολίες. Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο σημείο του Κόλπου, είναι πιθανόν να επηρεάσουν την εξέλιξη του αγώνα.
Την αμέσως επόμενη μέρα (3 Μαΐου) ξεκινάει το 1ο ετάπ της φετινής διοργάνωσης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου, μήκους 187,7km, με εκκίνηση και τερματισμό το Ηράκλειο.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ετάπ, με τα περισσότερα υψομετρικά στον φετινό αγώνα (2.561μ.), κρίσιμο για εκείνους του ποδηλάτες που θα διεκδικήσουν τη γαλάζια φανέλα της γενικής κατάταξης. Η προεκκίνηση του πελοτόν θα γίνει από τις εγκαταστάσεις του Karteros Beach Sports Center και η εκκίνηση θα δοθεί από το λιμάνι του Ηρακλείου.
Αφήνοντας την πόλη του Ηρακλείου, οι ποδηλάτες θα κατευθυνθούν προς το χωριό Αγία Βαρβάρα, το οποίο αποτελεί σταυροδρόμι για τα νότια βουνά του Ψηλορείτη, και τη δυτική Μεσαρά. Στα 54,8km θα διεξαχθεί το 1ο σπριντ ανάβασης, κάτω από την επιβλητική κορυφή του Ψηλορείτη, στα Βορίζια Ηρακλείου. Εδώ η μυθολογία ενώνεται με την Ιστορία και τους θρύλους της Κρήτης, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Μινωικό Ιερό Σπήλαιο «Ιδαίον Άνδρον».
Κατηφορίζοντας για το Τυμπάκι, την παράσταση του τοπίου κλέβει ο Αρχαιολογικός Χώρος της Φαιστού, η οποία αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Μινωικού πολιτισμού και τη σπουδαιότερη σε πλούτο και δύναμη πόλη της νότιας Κρήτης. Στα ερείπιά της βρίσκεται το δεύτερο ανακτορικό σύμπλεγμα μετά το παλάτι της Κνωσού. Στο Τυμπάκι θα λάβει χώρα και το 1ο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας, στο σημείο που το πελοτόν θα έχει καλύψει απόσταση 81,6km.
Το 2ο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας θα γίνει στα 117,3km, στο χωριό Χάρακας, κάτω από τους πρόποδες των Αστερουσίων, και από εκεί αφού το πελοτόν διατρέξει τα χωριά Πύργος-Ροτάσι-Μεσοχωριό σκαρφαλώνει προς τον βορρά και εισέρχεται στην κατάφυτη από ελαιώνες και αμπελώνες πεδιάδα της Μεσαράς, φτάνοντας στο κέντρο του Νομού Ηρακλείου, και πιο ειδικά στο χωριό Αρκαλοχώρι, που πήρε την ονομασία του από τον Αρκολέοντα, ένα από τα δώδεκα αρχοντόπουλα του Βυζαντίου στα οποία μοιράστηκε η Κρήτη.
Το 2ο σπριντ ανάβασης είναι προγραμματισμένο να γίνει μέσα σε ένα τοπίο που συνθέτουν Αμπελώνες και Ανθόκηποι στα 164,7χλμ, στις Μελέσες, ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα, που αναμένεται να δώσει άλλη τροπή στο κυνήγι των πόντων για τη γαλάζια φανέλα του πρωτοπόρου.
Από εδώ πλέον, το πελοτόν κατηφορίζει για το πιο «πολύχρωμο χωριό» Κρητικής γης, τις Αρχάνες, οι οποίες βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικιστική τους ανάπτυξη. Μέσω μίας διαδρομής ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπελώνες και κυπαρίσσια, οι αθλητές θα κατευθυνθούν προς την ξακουστή Κνωσό, το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού!
Η Κνωσός είναι ο πιο χαρακτηριστικός μινωικός αρχαιολογικός χώρος που έχει ανακαλυφθεί και έχει κατά μεγάλο μέρος του αναστηλωθεί από τον αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς. Αυτό το σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς θα αναδειχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο μέσα από την παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, χάρη στον οποίο οι μύθοι του Μινωϊκού Πολιτισμού θα ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο.
Το γκρουπ των ποδηλατών θα κατευθυνθεί στη συνέχεια προς το Λιμάνι του Ηρακλείου, όπου θα λάβει χώρα ο θεαματικός τερματισμός του 1ου ετάπ, με φόντο το Ενετικό Φρούριο.
Η ταυτότητα του 1ου ετάπ:
Ηράκλειο – Ηράκλειο 187,7 km
Σημεία ενδιαφέροντος
χλμ 0: Εκκίνηση / Ηράκλειο
χλμ 54,8: Σπριντ ανάβασης 1 – Κατ.2 / Βορίζια
χλμ 81,6: Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Τυμπάκι
χλμ 117,3: Ενδιάμεσο σπριντ 2 / Χάρακας
χλμ 164,7: Σπριντ ανάβασης 2 – Κατ.2 / Μελέσες
χλμ 187,7: Τερματισμός / Ηράκλειο
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ