Ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» το βράδυ της Τρίτης στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη «μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό, ενώ περιέχει και άλλες φωτογραφικές και πελατειακού χαρακτήρα ρυθμίσεις.
Κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές( της ΝΔ) ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι». Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023.
Advertisement
Σφοδρή ήταν χθες η κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για το νερό. Στις παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, γίνεται λόγος για ένα αντισυνταγματικό και σε αντίθεση με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση νερού και απορριμμάτων.
Αλλά και όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές τους που πήραν τον λόγο σφυροκόπησαν την κυβέρνηση καταγγέλλοντας την επιμονή της να ιδιωτικοποιήσει ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό, αλλά και για άλλες φωτογραφικές και πελατειακού χαρακτήρα ρυθμίσεις που περιέχονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.
Πώς προωθείται η ιδιωτικοποίηση
Το πολυνομοσχέδιο αυτό στην ουσία είναι τρία νομοσχέδια: για τα νερά, την ενέργεια, τα απορρίμματα, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία και εισάγει μια σειρά προβληματικές διατάξεις με πιο εμβηματική την πόρτα που ανοίγει στην διαχείριση των υδάτινων πόρων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνει υπόψη του καθόλου τα όσα θλιβερά έχουν συμβεί στη χώρα μας με την ακρίβεια ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης ενός άλλου κοινωνικού αγαθού, της ενέργειας. Για το νερό εισάγεται η διεύρυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και η μετονομασία της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σε αυτήν πλέον θα ενταχθούν η εποπτεία και ο έλεγχος των υπηρεσιών νερού (ύδρευσης και αποχέτευσης) και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Ωστόσο ανακύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: μία ρυθμιστική αρχή συστήνεται εξ ορισμού για να εποπτεύσει και να ρυθμίσει μία ελεύθερη αγορά που λειτουργεί υπό συνθήκες ανταγωνισμού – αυτό δηλαδή που έγινε με το ρεύμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στην περίπτωση του νερού ποιαν ακριβώς αγορά θα ρυθμίσει, όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σύνταγμα της χώρας και το ΣτΕ αναγνωρίζουν το νερό ως φυσικό αγαθό που τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου, υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης;.
Το νομοσχέδιο έχει στο στόχαστρο την οικονομική διαχείριση του νερού σε σχέση με την τιμολόγησή του, την οργάνωση των σχετικών υπηρεσιών και τις νέες επενδύσεις σε έργα ύδρευσης-αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφαιρούνται επομένως οι, έως σήμερα κρατικές, σχετικές αρμοδιότητες από τα αρμόδια υπουργεία και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ) και ανατίθενται στη νέα διευρυμένη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, γεγονός που από μόνο του καταστρατηγεί τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για την αναμενόμενη ποιότητα, καθολικότητα και τιμή των υπηρεσιών του νερού, και κατ’ επέκταση, ενστάσεις για το δημόσιο συμφέρον. Έχοντας δε το εργαλείο της τιμολογιακής πολιτικής σε μία ανταγωνιστική αγορά, για ένα αγαθό που παραμένει, για όλους τους προηγούμενους λόγους, σε χαμηλό κόστος, καταλαβαίνουμε τι πάρτι τιμών θα στηθεί γύρω από το νερό τα επόμενα χρόνια.
Για το νομοσχέδιο και τη συνταγματικότητα του είχε =εκφράσει αντιρρήσεις και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής με πολυσέλιδη έκθεση της.
ισηγητής από την πλευρά της συμπολίτευσης ήταν ο βουλευτής Πέλλας Διονύσιος Σταμενίτης και το βάρος της αντιπαράθεσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναλάβει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου, απορρίφθηκε. Όπως επικαλέστηκε ο παριστάμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, πουθενά η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, την οποία επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αναφέρει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, το νομοσχέδιο ρητά αναφέρει ότι το υπουργείο είναι αυτό που σχεδιάζει την υδατική πολιτική, και (3) το νομοσχέδιο δεν υποκρύπτει μελλοντική ιδιωτικοποίηση καθώς ρητά αναφέρει ότι οι πάροχοι ύδατος είναι φορείς όπως ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ (ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ) κά.
Πηγή: left.gr