Δυο ήταν τα βασικά προϊόντα του τόπου μας τα περασμένα χρόνια στον πρωτογενή τομέα.
Το λάδι και η σταφίδα.
Αργότερα ήρθαν και τα κηπευτικά…
Σήμερα το λάδι, ευτυχώς, πάει καλά…
Η σταφίδα και τα σταφύλια οδεύουν προς εξαφάνιση.
Φέτος ένα παραπάνω, αφού ο καύσωνας τα κατέστρεψε κυριολεκτικά.
Αυτή είναι η εικόνα της περιοχής μας.
Το αμπέλι, που κινούσε κάποτε την οικονομία της Μεσαράς, έκλεισε τον κύκλο του.
Ήρθε πρώτα η φυλλοξήρα, ήλθαν οι κακές ποικιλίες και τώρα οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες.
Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι αρχές Σεπτέμβρη του 2004.
Όχι πολύ μακριά…
Τα αυτοκίνητα που έκαναν ουρά για να ξεφορτώσουν στη στίβα που είχαν στήσει οι έμποροι…
Σήμερα, κάντε μια βόλτα στα Καπαριανά και θα δείτε την ερημιά…
Θ. Παρθενακης: Μεσαρά, αμπέλι, τέλος…
Τη δική του άποψη στο θέμα καταθέτει ο αγρότης Θωμάς Παρθενάκης, ο οποίος σημειώνει, απαντώντας στο ερώτημά μας, γιατί ρήμαξε ο τόπος:
Εγώ θα αναφέρω το ΓΙΑΤΙ
- Οι έμποροι οι οποίοι έδιναν τιμές εξευτελιστικές και σε έκλεβαν και στο ζυγολόγιο…
- Το σουλτανί δεν αντέχει περισσότερα από 15 έτη λόγω της ορμόνης.
Τα αμπέλια πλέον στο κάμπο είναι λίγα.
Οι νέες ποικιλίες που βάζουν είναι κυρίως από το Ισραήλ και δεν είναι πιστοποιημένες για τον τόπο μας με αποτέλεσμα να μην γεννάνε σταφύλια.
ΜΕΣΑΡΑ ΑΜΠΕΛΙ ΤΕΛΟΣ.
Ελπίζω η ελιά να έχει καλύτερο αύριο.