Ρόδι ή ρόγδι, ιερός καρπός , ευλογημένο φρούτο, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στην μαγειρική, σε γλυκά, μαρμελάδες, σαλάτες. Μπορούμε να στύψουμε και να απολαύσουμε το θεϊκό χυμό του. Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη σπιτική μαρμελάδα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου η Ειρήνη.
Υλικά
1 κιλό ρόδι καθαρισμένο
700γρ. ζάχαρη
1 μήλο
30ml νερό
Χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και κρατάμε τους καρπούς
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους τα ρόδια, το μήλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μήλο, ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, περνάμε από σουρωτό το ρόδι και πιέζουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι ώστε να κρατήσουμε όσο περισσότερο χυμό και πολτό από το μήλο μπορούμε.
Πετάμε τα περισσεύματα και ξανά βάζουμε στη κατσαρόλα το χυμό, βράζουμε για περίπου πέντε λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε για άλλα πέντε λεπτά περίπου.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα ζεστή τη μαρμελάδα.
Tips
Η συγκεκριμένη μαρμελάδα γίνετε λίγο πιο αραιή από ότι οι υπόλοιπες.
Η δοσολογία θα μας βγάλει περίπου δυο βαζάκια.
Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: kritikes-geuseis.gr/el