Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή
Η σεφ και εστιάτορας της Τήνου, Αντωνία Ζάρπα, που μας έδωσε τη συνταγή εξηγεί: «Την εποχή που έχει πολλά λεμόνια, στύβω και βάζω στην κατάψυξη. Τις λεμονόκουπες δεν τις πετώ. Καθαρίζω προσεκτικά το κίτρινο μέρος της φλούδας και τις βράζω μία φορά σε άφθονο νερό για 10 λεπτά. Ξεπλένω καλά και αφήνω σε δοχείο με νερό ένα ολόκληρο 24ωρο στο ψυγείο να ξεπικρίσει».
Υλικά
Τεμάχια: για 1-2 βάζα
- 1 κιλό φλούδες από ακέρωτα λεμόνια, καθαρισμένες από τη λευκή μεμβράνη
- 650 γρ. ζάχαρη
- 150 ml νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για τη μαρμελάδα λεμόνι μόνο από φλούδες, με λίγο ελαιόλαδο, ξεκινάμε βράζοντας τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με νερό για 10 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός.
- Σουρώνουμε, τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό στο ψυγείο για 24 ώρες. Μετά το ξεπίκρισμα, στραγγίζουμε τις φλούδες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
- Πολτοποιούμε τις φλούδες μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ. Όσο είναι ζεστή η μαρμελάδα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Γεμίζουμε βάζα, κατά προτίμηση αποστειρωμένα, και διατηρούμε στο ψυγείο γιατί δεν έχει πολλή ζάχαρη.
Μυστικά
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος παπαρουνόσπορο, περασμένο πρώτα από το τηγάνι για να ζεσταθεί και να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα. Στη μαρμελάδα πάνε πολύ και ο γλυκάνισος και η ζαφορά. Είναι μια «γαστρονομική» μαρμελάδα που «σηκώνει» τέτοιους ωραίους πειραματισμούς.
- Αν θέλουμε μπορούμε να μειώσουμε και άλλο τη ζάχαρη (στα 500 γρ.).
Πηγή: Γαστρονόμος