Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα

1 περγαμόντο

1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)

1 λεμόνι

όση σηκώσει ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα

1 περγαμόντο

1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)

1 λεμόνι

όση σηκώσει ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό, διαφορετικά συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε μια νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασμένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την επομένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτή η ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρμελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε μια πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε με τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε μια μαρμελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα

1 περγαμόντο

1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)

1 λεμόνι

όση σηκώσει ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

ποικιλία από εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ-φρουτ κίτρινο και ροζ, μανταρίνι τύπου Χίου, περγαμόντο, κίτρο, φράπα κ.ά.)

ζάχαρη (για κάθε φλιτζάνι βρασμένου φρούτου προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη)

Διαδικασία

Ξύνετε τη φλούδα των φρούτων στον τρίφτη και τα κόβετε στη μέση. Βγάζετε τα κουκούτσια και τις άσπρες ίνες.
Με μαχαίρι ψιλοκόβετε τα φρούτα σε λεπτά και κοντά μπαστουνάκια ή κυβάκια και τα βάζετε σε κατσαρόλα, αφού τα μετρήσετε με ένα ποτήρι ή φλιτζάνι.
Προσθέτετε νερό σε τριπλάσια ποσότητα (αν δηλαδή τα ψιλοκομμένα φρούτα είναι 5 φλιτζάνια, θα βάλετε 15 φλιτζάνια νερό). Τα αφήνετε μέσα στο νερό για 12 ώρες.
Ύστερα από το 12ωρο «κολύμπι» των φρούτων μέσα στο νερό, τα βράζετε σε δυνατή φωτιά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για 25-30 λεπτά. Κατόπιν, τα αφήνετε να μείνουν 24 ώρες ακόμη.
Μετράτε το υλικό της κατσαρόλας: Για κάθε φλιτζάνι βρασμένου φρούτου προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Αν δεν έχει δέσει αρκετά, την ξαναβράζετε για μερικά λεπτά ακόμη.
Μοιράζετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και, όταν κρυώσει, τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Μην ξεχάστε να βάλετε ετικέτες στα βάζα με το είδος και την ημερομηνία παρασκευής της μαρμελάδας.
Tips

Για να αποστειρώσετε τα βάζα, τα βάζετε μαζί με τα καπάκια σε φούρνο με αέρα στους 100°C για 10 λεπτά.

Για να έχει η μαρμελάδα όμορφο χρυσαφί χρώμα, δεν σκεπάζετε την κατσαρόλα όσο είναι ακόμη ζεστή.

Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποιο εσπεριδοειδές. Όσο περισσότερα είδη περιέχει, τόσο πιο νόστιμη και αρωματική γίνεται.

Υπολογίστε από ένα φρούτο σε κάθε είδος και το λιγότερο τρία διαφορετικά είδη για να γίνει… ξεχωριστή!

Πηγές: olivemagazine.gr   – Φωτογραφία: Γιάννης Μάντακας, Food Styling: Μελίνα Διονύσου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα

1 περγαμόντο

1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)

1 λεμόνι

όση σηκώσει ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα

1 περγαμόντο

1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)

1 λεμόνι

όση σηκώσει ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

ποικιλία από εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ-φρουτ κίτρινο και ροζ, μανταρίνι τύπου Χίου, περγαμόντο, κίτρο, φράπα κ.ά.)

ζάχαρη (για κάθε φλιτζάνι βρασμένου φρούτου προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη)

Διαδικασία

Ξύνετε τη φλούδα των φρούτων στον τρίφτη και τα κόβετε στη μέση. Βγάζετε τα κουκούτσια και τις άσπρες ίνες.
Με μαχαίρι ψιλοκόβετε τα φρούτα σε λεπτά και κοντά μπαστουνάκια ή κυβάκια και τα βάζετε σε κατσαρόλα, αφού τα μετρήσετε με ένα ποτήρι ή φλιτζάνι.
Προσθέτετε νερό σε τριπλάσια ποσότητα (αν δηλαδή τα ψιλοκομμένα φρούτα είναι 5 φλιτζάνια, θα βάλετε 15 φλιτζάνια νερό). Τα αφήνετε μέσα στο νερό για 12 ώρες.
Ύστερα από το 12ωρο «κολύμπι» των φρούτων μέσα στο νερό, τα βράζετε σε δυνατή φωτιά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για 25-30 λεπτά. Κατόπιν, τα αφήνετε να μείνουν 24 ώρες ακόμη.
Μετράτε το υλικό της κατσαρόλας: Για κάθε φλιτζάνι βρασμένου φρούτου προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Αν δεν έχει δέσει αρκετά, την ξαναβράζετε για μερικά λεπτά ακόμη.
Μοιράζετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και, όταν κρυώσει, τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Μην ξεχάστε να βάλετε ετικέτες στα βάζα με το είδος και την ημερομηνία παρασκευής της μαρμελάδας.
Tips

Για να αποστειρώσετε τα βάζα, τα βάζετε μαζί με τα καπάκια σε φούρνο με αέρα στους 100°C για 10 λεπτά.

Για να έχει η μαρμελάδα όμορφο χρυσαφί χρώμα, δεν σκεπάζετε την κατσαρόλα όσο είναι ακόμη ζεστή.

Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποιο εσπεριδοειδές. Όσο περισσότερα είδη περιέχει, τόσο πιο νόστιμη και αρωματική γίνεται.

Υπολογίστε από ένα φρούτο σε κάθε είδος και το λιγότερο τρία διαφορετικά είδη για να γίνει… ξεχωριστή!

Πηγές: olivemagazine.gr   – Φωτογραφία: Γιάννης Μάντακας, Food Styling: Μελίνα Διονύσου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα

1 περγαμόντο

1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)

1 λεμόνι

όση σηκώσει ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα

1 περγαμόντο

1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)

1 λεμόνι

όση σηκώσει ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά Συνταγής

2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα

1 περγαμόντο

1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)

1 λεμόνι

όση σηκώσει ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

Μοιραστείτε το άρθρο