Για τις τηγανίτες μαρίδες που θα γίνουν:
- 1 κιλό μικρές μαρίδες
- ξύσμα (ή χυμός) από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
- ἕφθονο ελαφρύ ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας σπορέλαιο), για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Πλένετε και στραγγίζετε τις μαρίδες (δεν χρειάζονται καθάρισμα από εντόσθια και κεφάλια). Τις σκουπίζετε καλά με ένα μικρό χαρτί κουζίνας και, αν θέλετε, τις αλατίζετε ελαφρώς.
Για το χυλό
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σουσάμι και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το πιρούνι τα αυγό με το αναψυκτικό σώμα και αδειάζετε το μείγμα αυτό στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξω ένα λείο χυλό που να καλύπτει το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας.
Για το τηγάνισμα
- Γεμίζετε μέχρι τη μέση ένα αντικολλητικό τηγάνι με λάδι για τηγάνισμα και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Παίρνετε τις μαρίδες μία-μία και, κρατώντας τις από την ουρά, τις βουτάτε στο χυλό. Τις τινάζετε ελαφρά και τις ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τις τηγανίζετε σε δόσεις (περίπου 10 μαρίδες ανά δόση), αναποδογυρίζοντάς τις μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζετε κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζετε τις μαρίδες σε συστατικά χαρτί κουζίνας. Τις πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού (ή τις ραντίζετε με το χυμό του) και τις σερβίρετε αμέσως. Συνοδεύονται με παγωμένο λευκό κρασί ή με ουζάκι.
Πηγή: dinanikolaou