Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- αλεύρι μαλακό: 500 γρ.
- αλάτι: ελάχιστο
- χυμός λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας
- χλιαρό νερό: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- ελαιόλαδο: 3 κουταλιές της σούπας και επιπλέον για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
- σπανάκι ψιλοκομμένο: 1/2 κιλό
- μάραθο: 1 μεγάλο ματσάκι, ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
- κρεμμυδάκια φρέσκα: 5, ψιλοκομμένα
- πράσα: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένα
- αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
- πιπέρι: 1 κουταλάκι του γλυκού
Εκτέλεση συνταγής
Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής:
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια 3′-4′.
Προσθέτετε το σπανάκι, το μάραθο, τα πράσα και 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό.
Τα σιγοβράζετε 45′ μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Αλατοπιπερώνετε τα χόρτα, ανακατεύετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
Κατόπιν τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν το λάδι τους.
Στο μεταξύ φτιάχνετε το φύλλο ως εξής:
Ρίχνετε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτετε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι.
Ζυμώνετε το μείγμα συμπληρώνοντας σταδιακά χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για να αποκτήσετε μια ομοιογενή και ελαστική ζύμη.
Τη σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί 20′.
Με τη βοήθεια του πλάστη ή της μηχανής ανοίγετε τη ζύμε σε λεπτά φύλλα πάχους 1 – 1/2 εκ. Κόβετε δίσκους διαμ. 8 εκ.
Σε κάθε δίσκο τοποθετείτε λίγη γέμιση.
Διπλώνετε και κλείνετε προσεκτικά πιέζοντας τις άκρες με πιρούνι και σχηματίζοντας μικρά μισοφέγγαρα.
Τηγανίζετε της μαραθόπιτες σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο μεριές.
Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε λίγο χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαβάστε περισσότερα στο icookgreek.com