Υλικά για 21 μαραθοπιτάκια:
για την ζύμη:
260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
130 γρ. νερό
20 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. αλάτι
για την γέμιση:
320 γρ. βρασμένη πατάτα
90 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
80 γρ. μάραθος ψιλοκομμένος
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης.
Ανακατεύω και ζυμώνω.
Αφήνω την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Στο μεταξύ φτιάχνω την γέμιση.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 3 κ.σ. λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι με τον μάραθο για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Σβήνω με τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνω.
Αποσύρω από την φωτιά, όταν έχει μαλακώσει το κρεμμύδι.
Σε ένα πιάτο βάζω την βρασμένη πατάτα και την λιώνω με ένα πιρούνι.
Κατόπιν τη ρίχνω μέσα στο τηγάνι κι ανακατεύω καλά ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφήνω στην άκρη.
Ανοίγω με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια την ζύμη σε λεπτό φύλλο διαστάσεων 30*40cm.
Με το στόμιο ενός ποτηριού κόβω σε στρογγυλά κομμάτια.
Τα γεμίζω με γέμιση, κλείνω και με ένα πιρούνι “σφραγίζω” τις άκρες.
Τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Προαιρετικά τα αλείφω με λίγο νερό και τα πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 C για 30 περίπου λεπτά.
Τα τοποθετώ σε σχάρα κι όταν κρυώσουν, επιτίθεμαι ανηλεώς!
Καλοφάγωτα!
Πηγή: theveggiesisters.gr