Υλικά:
700 γρμ. ζάχαρη
1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
1/2 κουτ. γλ. αμμωνία
140 ml νερό
λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την αμμωνία σε ελάχιστο νερό.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 550 γρμ. ζάχαρη με το νερό, και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίσει βράζει, ρίχνουμε τα αμύγδαλα ολόκληρα, και ανακατεύουμε συνέχεια να βράση η ζάχαρη, να καραμελώσει, και να αρχίσει να κολλάει στα αμύγδαλα.
Προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας, και προσέχουμε να μην ενωθούν τα αμύγδαλα μεταξύ τους και γίνουν ένα μείγμα.
Προσθέτουμε και την αμμωνία συνεχίζοντας το ανακάτεμα, και ρίχνουμε σταγόνα – σταγόνα το χρώμα, έως ότου η ζάχαρη πάρει ένα κόκκινο χρώμα.
Αφού στεγνώσει η ζάχαρη και απορροφηθεί τελείως, κατεβάζουμε από τη φωτιά, και αδειάζουμε τις μάντολες σε ένα ταψί.
Χωρίζουμε τα αμύγδαλα αν κάποια έχουν ενωθεί μεταξύ τους και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Γίνονται και χωρίς χρώμα.