Το μανταρίνι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα του χειμώνα και όχι άδικα, αφού έχει πλούσια γλυκεία γεύση και άρωμα.
Έκανε την εμφάνιση του πριν 3000 χρόνια στην Κίνα και έχει συνδυαστεί με την μακροζωία. Η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη, αφού είναι πλούσιο σε βιτ. Α και βιτ. C, σίδηρο, κάλιο, φαλαινοειδή και φυλλικό οξύ.
Όπως γίνεται κατανοητό, το μανταρίνι είναι σύμμαχος της υγείας του οργανισμού αφού βοηθά στο ανοσοποιητικό, στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και στην χαλάρωση του οργανισμού λόγω της ηρεμιστικής και καταπραϋντικής του δράσης.
Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και το μανταρίνι, αποτελεί τέλεια επιλογή για σνακ, αφού μπορεί να μεταφερθεί και να καταναλωθεί παντού (στο σπίτι, στο δρόμο, στο γραφείο).
Αποδίδει 45 – 50 κcal και έχει χαμηλή περιεκτικότητα λίπους (0,3 γρ λίπος στα 100 γρ) και αυτό το καθιστά συνεργό στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους. Οι χρήσεις του μανταρινιού δεν τελειώνουν εδώ αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία λικέρ, μαρμελάδας, αλλά και ως συστατικό σε βινεγκρέτ για διάφορες σαλάτες.
Αποθηκεύστε το στο ψυγείο αν δεν καταναλωθεί άμεσα και φροντίστε κατά την αγορά να έχει πλούσιο χρώμα, να είναι βαρύ για το μέγεθος του και να μην έχει καφέ ή μαλακές «περιοχές». Εντάξτε το στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του δράσεις.
Αγγελική Παπά Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Nutritheories.gr