Μερίδες 35 περίπου
Για τη συνταγή για παστέλι θα χρειαστείτε
1 κιλό μέλι
1 κιλό σουσάμι
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1 Καβουρντίζετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Χτυπάτε στο μπλέντερ το ¼ της ποσότητας μέχρι να γίνει σκόνη και το ανακατεύετε με το υπόλοιπο.
2 Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το μέλι με τη ζάχαρη. Περιμένετε μέχρι να δέσει το μείγμα. Για να βεβαιωθείτε, ρίχνετε μερικές σταγόνες από το μείγμα μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό. Αν δεν διαλύεται, χωρίς όμως να είναι και σκληρό, είναι έτοιμο. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το μείγμα του σουσαμιού και ανακατεύετε.
3 Βρέχετε ένα ταψί ή ένα μάρμαρο με λίγο νερό ή ανθόνερο. Ρίχνετε πάνω το μείγμα. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάτε δυνατά για να στρώσει η επιφάνειά του και με βρεγμένο πλάστη το ισιώνετε ώστε να πάει παντού και να έχει το ίδιο πάχος, 1εκ. περίπου. Όταν μισοκρυώσει, το κόβετε το παστέλι σε μπάρες ή ρόμβους.
Πηγή: olivemagazine.gr