Υλικά:
½ κιλό αλεύρι,
1 ποτήρι νερό,
1 κουταλάκι αλάτι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κούπα τυρί ανθότυρο τριμμένο,
1-2 κουταλιές βούτυρο.
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα και μετά φτιάχνουμε τα μακαρόνια:
πλάθουμε ένα κορδόνι σε μέγεθος δακτύλου και κόβουμε ένα κομματάκι ( 3 περίπου εκατοστά), βάζουμε δυνατά τα δάχτυλά μας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι τα απομακρύνουμε και κάνουμε ένα χοντρό μακαρόνι (σαν βαρκούλα), αδειανό στη μέση.
Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, περίπου μια ώρα.
Πριν τα βράσουμε, τα κοσκινίζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Βράζουμε νερό, ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα βράζουμε μισή ώρα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο (στακοβούτυρο) και πασπαλίζουμε με τον τριμμένο ανθότυρο.
Τρώγονται ζεστά.
Πηγή: Από το βιβλίο: «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα» του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη σελ. 301