Μια μοναδική εμπειρία ζήσαμε με την διαμονή μια βραδιάς, στα παραδοσιακά μητάτα, (πέτρινα κτίσματα), στην περιοχή Κόλιτα του Ψηλορείτη. Ξεκινώντας από το χωριό Λοχριά Αμαρίου, οδηγώντας μία ώρα περίπου, φτάνεις στα Κόλιτα, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1950 μέτρα.
Σε ένα από τα μητάτα, εκείνο του Αλέκου Κουτεντάκη, φιλοξενηθήκαμε και μυηθήκαμε τις δουλειές ενός κτηνοτρόφου, σε όλα τα στάδια της τυροκόμησης.
Αρμέξαμε, τυροκομήσαμε και επισκεφθήκαμε τα τυρόσπιτα, (μικρά κελιά που αφήνονται τα τυριά να ωριμάσουν).
Γευτήκαμε τυρί της τρύπας και μαζέψαμε με την βοήθεια του Μανώλη Ανωγειαννάκη, σταμναγκάθι από την περιοχή του Σκαρόνερου ή Τρυπητής.
Εδώ στον βουνίσιο αέρα, βρήκαμε την ευκαιρία να μαγειρέψουμε κατσικάκι με σταμναγκάθι του βουνού.
Κατσικάκι αυγολέμονο με σταμναγκάθι του Ψηλορείτη
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά κατσικάκι
- 1,5 κιλό σταμναγκάθι
- 300 γραμ. κρεμμύδι τριμμένο
- 100 ml. λευκό κρασί
- 150 ml.ελαιόλαδο
- 40 ml. χυμό λεμονιού
- 2 τεμ. αυγά
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- λίγο γιαούρτι
- αλατοπίπερο
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι με το σκόρδο και το κατσικάκι που το έχουμε κόψει κομμάτια και τα σοτάρουμε.
Σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε λίγο να φύγει το αλκοόλ και προσθέτουμε νερό και σιγοψήνουμε 30 λεπτά περίπου, για να μαλακώσει το κρέας.
Έπειτα προσθέτουμε το σταμναγκάθι, που το έχουμε καθαρίσει και πλύνει πριν, λίγο νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Τέλος, σε ένα μπολ χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια, μετά βάζουμε τους κρόκους, το λεμόνι και το γιαούρτι και με μια κουτάλα προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κόψει. Περιχύνουμε τον ζωμό στο φαγητό, που το ανακατεύουμε για λίγο.
Πηγή: tasteandtravel.info