ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
1 κιλό ανθότυρο
3 κουτ. σουπ. ζάχαρη
4 φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα
Για τη ζύμη
2 3/4 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 κιλό ζάχαρη
6 αυγά
5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
1/2 κουτ.γλυκ. βανίλια
1 κουτ.γλυκ. μαγειρική σόδα
Για το άλειμμα
1 αυγό χτυπημένο
Για το σερβίρισμα
κανέλα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου ενωθούν καλά τα δύο υλικά. Προσθέτετε την σόδα διαλυμένη στο γάλα, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, τη βανίλια και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση. Βάζετε σε ένα μπολ το ανθότυρο κομμένο σε κομμάτια, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και τον δυόσμο. Ζυμώνετε καλά με το χέρι έως ότου ενωθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια, παίρνετε κομμάτια από τη ζύμη και ανοίγετε μεγάλα φύλλα πάχους περίπου 0,5 εκ. Σχηματίζετε με ένα κουπ – πάτ ή με ένα μικρό πιατάκι κύκλους διαμέτρου περίπου 4-5 εκ. και βάζετε στο κέντρο του κάθε κύκλου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Κλείνετε περιμετρικά σηκώνοντας τις άκρες της ζύμης και «τσιμπάτε» με τα δάχτυλα, ώστε να σχηματιστεί ένα λυχναράκι και να κλειστεί καλά η γέμιση.
- Μεταφέρετε τα λυχναράκια σε ελαφρά βουτυρωμένα ρηχά ταψιά ή λαμαρίνες, τα αλείφετε με τη βοήθεια ένος πινέλου με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε αφού τα πασπαλίσετε με κανέλα.
Πηγή: mirsini.gr