Υλικά
Για τη ζύμη
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι ζάχαρη
- 1 σφηνάκι ρακή
- ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
- 1½ ποτήρι μέλι αραιωμένο με 2/3 ποτηριού νερό ή 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι μέλι και ½ φλιτζάνι νερό
- κανέλα για πασπάλισμα
Διαδικασία
Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη.
Χτυπάτε στο μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, τη ρακή και τη μαστίχα.
Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, κάνετε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνετε τη διαλυμένη μαγιά και το μίγμα του λαδιού. Ζυμώνετε παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι προς τα μέσα μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε για 2 ώρες περίπου, μακριά από ρεύματα, μέχρι να φουσκώσει.
Κατόπιν, παίρνετε κομμάτια ζύμης, τα πλάθετε κορδόνια πάχους 4εκ. περίπου και τα κόβετε λοξά κάθε 4εκ. Αραδιάζετε τα κομμάτια σε λαδόκολλα και τα αφήνετε επί 30 λεπτά ακόμα να ξαναφουσκώσουν. Κατόπιν, τα τηγανίζετε λίγα λίγα σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί το νερό και ρίχνετε το μέλι.
Ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να λιώσει το μέλι και βυθίζετε λίγα λίγα τα λουκούμια για μερικά λεπτά. Τα πασπαλίζετε με κανέλα και τα σερβίρετε ζεστά με παγωμένη ρακή.
Tips
Aν δεν περιχυθούν με σιρόπι μελιού, τρώγονται σαν κολατσιό μαζί με ελιές.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Αντωνία Κάτη
Πηγή: olivemagazine.gr