«Μάλλον έμεινε ο χαρακτηρισμός “λουκούμι” λόγω της γλύκας του», μου λένε τα κορίτσια για το νηστίσιμο κέικ, που θυμίζει φανουρόπιτα. «Πρωί κι απόγευμα το τρώμε μαζί με τον καφέ. Φωνάζουμε η μία την άλλη για να κάνουμε παρέα». Την περίοδο της αυστηρής νηστείας πριν από το Πάσχα, αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με ταχίνι κι άλλοτε το φτιάχνουν με τα σιρόπια που περισσεύουν από τα γλυκά του κουταλιού και προσθέτουν και σπασμένα καρύδια μέσα. «Το λουκούμι της μαμάς μου ήταν το νοστιμότερο απ’ όλα. Έβαζε μέσα ξερή φλούδα πορτοκαλιού, κομμένη ψιλή ψιλή με το ψαλίδι. Όλο ξεχνάω να ξεράνω φλούδα, γι’ αυτό εγώ δεν βάζω», λέει η Φραντζέσκα.
Από τη Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου και τη Φρόσω Βιδάλη.
Υλικά
- 100 ml ελαιόλαδο (ή ταχίνι)
- 500 ml πετιμέζι
- 80 ml ρακή
- 1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη + επιπλέον για το πασπάλισμα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- περίπου 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι για την επιφάνεια
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το πετιμέζι, τη ρακή, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα του λεμονιού.
Μέσα σε ένα ποτήρι του νερού βάζουμε τη σόδα με τον χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με ένα κουτάλι πάνω από το μπολ, γιατί το μείγμα αφρίζει και φουσκώνει, και το προσθέτουμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι ή στο μίξερ, μέχρι να αναμειχθούν καλά, και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
(Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι.)
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί διαμέτρου 30 εκ.
Αδειάζουμε μέσα τον χυλό, τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήνουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Το ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα όλη την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr