Υλικά για περίπου 70 λουκουμάδες:
3 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
2 κούπες νερό
60 γρ. μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
1 κούπα μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
Για το γαρνίρισμα:
Καρυδόψιχα τριμμένη
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, περίπου στους 40 βαθμούς και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάμε δυνατά επί 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ο χυλός λείος.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Η ζύμη θα είναι έτοιμη, όταν θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στην επιφάνειά της.
Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει.
Έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού. Ανακατεύουμε λίγο τη ζύμη με το χέρι μας (ναι θα λερωθείτε!) και κάνουμε σα να προσπαθούμε να πιάσουμε το ζυμάρι μέσα στη χούφτα μας.
Με το κουταλάκι παίρνουμε αυτό που ξεχειλίζει ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε, βρέχοντας το κουταλάκι κάθε φορά.
Όταν φουσκώσουν οι λουκουμάδες και χρυσίσουν και από τις δυό πλευρές, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με νερό επί 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Προσθέτουμε το μέλι, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο ζεστό σιρόπι.
Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με το σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.
Η συμβουλή μου:
Ο τρόπος που προτείνω να σχηματίσετε τους λουκουμάδες είναι ο καλύτερος. Πιστέψτε με! Αν, όμως, σας δυσκολεύει, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα εργαλεία, για να σχηματοποιήσετε τους λουκουμάδες σας. Επίσης, πολλά βιβλία προτείνουν να βουτάτε το κουταλάκι στο νερό και μετά να το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το λάδι. Έτσι, όμως, κινδυνεύετε να κάνετε λαλαγγίτες αντί για λουκουμάδες.
Το μείγμα του λουκουμά μπορεί να μπει και στο ψυγείο, για να διατηρηθεί για 1-2 ημέρες. Απλά το βγάζετε λίγη ώρα πριν τη χρήση, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το μυστικό για το ζυμάρι είναι μετά το φούσκωμα του να είναι τόσο ελαστικό, ώστε όταν το πιάσουμε και το σηκώσουμε να σχηματίζει χορδή 20 εκ. χωρίς να κόβεται.
Τέλος, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι λίγο διαφορετικό, μπορούν να αρωματίσουν το σιρόπι με λίγη κοπανισμένη μαστίχα.
Πηγή: rouamat.com