Λουκουμάδες

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

100 γρ. νερό χλιαρό στους 40οC

15 γρ. ζάχαρη

μια πρέζα αλάτι

καλαμποκέλαιο

μέλι για το σερβίρισμα

τριμμένα καρύδια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Σχηματίζουμε μια λακούβα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά.Με τα χέρια πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Την αφήνουμε μέσα στο μπολ και το καλύπτουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για 45 λεπτά – 1 ώρα. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη στον πάγκο, δίνοντάς της πάχος περίπου 1,5 εκ. Πιέζουμε στρογγυλά κουπ-πατ ή ποτήρια διαμέτρου 8 εκ. στη ζύμη για να σχηματίσουμε λουκουμάδες. Τους αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Κατόπιν, σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το καλαμποκέλαιο και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε δόσεις. Φροντίζουμε να μη γεμίσουμε υπερβολικά την κατσαρόλα για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανοί οι λουκουμάδες μας. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς με μέλι και τριμμένα καρύδια.

Πηγή: mamapeinao.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

1 λεπτά ανάγνωσης

Ετυμολογία:
Luqma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά ή στόμα γεμάτο. Από αυτή τη λέξη προέρχεται η Ελληνική ονομασία του Λουκουμά και του λουκουμιού.
Η Συνταγή:
Υλικά:
Αλεύρι σκληρό
Προζύμη
Χλιαρό νερό
Αλάτι
κανέλα, σουσάμι, μέλι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την προζύμη σε χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με το αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακόμη για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
Το μείγμα είναι έτοιμο όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας και με ένα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη μας και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Μ’ αυτόν τον τρόπο τους κάνουμε στρογγυλούς. Στη συνέχεια τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές αλλά όχι να ξεροψηθούν.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι και κανέλλα ή καλύτερα ακόμη, καβουρδίζουμε σουσάμι στο φούρνο στους 120, το αλέθουμε και τους πασπαλίζουμε.
Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό. Το βράζουμε ελαφρά, αφαιρούμε τον αφρό και το χρησιμοποιούμε.
Απολαύστε τους!

Πηγή: hkoinoniamas.blogspot.com

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για περίπου 70 λουκουμάδες:

3 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

2 κούπες νερό

60 γρ. μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά ζάχαρη

3 κουταλιές ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 Για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

Λίγη μαστίχα κοπανισμένη

Για το γαρνίρισμα:

Καρυδόψιχα τριμμένη

Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, περίπου στους 40 βαθμούς και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάμε δυνατά επί 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ο χυλός λείος.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Η ζύμη θα είναι έτοιμη, όταν θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στην επιφάνειά της.

Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει.

Έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού. Ανακατεύουμε λίγο τη ζύμη με το χέρι μας (ναι θα λερωθείτε!) και κάνουμε σα να προσπαθούμε να πιάσουμε το ζυμάρι μέσα στη χούφτα μας.

Με το κουταλάκι παίρνουμε αυτό που ξεχειλίζει ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε, βρέχοντας το κουταλάκι κάθε φορά.

Όταν φουσκώσουν οι λουκουμάδες και χρυσίσουν και από τις δυό πλευρές, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με νερό επί 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Προσθέτουμε το μέλι, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο ζεστό σιρόπι.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με το σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.

Η συμβουλή μου:

Ο  τρόπος που προτείνω να σχηματίσετε τους λουκουμάδες είναι ο καλύτερος. Πιστέψτε με! Αν, όμως, σας δυσκολεύει, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα εργαλεία, για να σχηματοποιήσετε τους λουκουμάδες σας. Επίσης, πολλά βιβλία προτείνουν να βουτάτε το κουταλάκι στο νερό και μετά να το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το λάδι. Έτσι, όμως, κινδυνεύετε να κάνετε λαλαγγίτες αντί για λουκουμάδες.

Το μείγμα του λουκουμά μπορεί να μπει και στο ψυγείο, για να διατηρηθεί για 1-2 ημέρες. Απλά το βγάζετε λίγη ώρα πριν τη χρήση, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Το μυστικό για το ζυμάρι είναι μετά το φούσκωμα του να είναι τόσο ελαστικό, ώστε όταν το πιάσουμε και το σηκώσουμε να σχηματίζει χορδή 20 εκ. χωρίς να κόβεται.

Τέλος, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι λίγο διαφορετικό, μπορούν να αρωματίσουν το σιρόπι με λίγη κοπανισμένη μαστίχα.

Πηγή: rouamat.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τους λουκουμάδες

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. κορνφλάουρ

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. μέλι

280 ml νερό χλιαρό

λάδι για τηγάνισμα

Για το σιρόπι και το σερβίρισμα

250 ml νερό

200 γρ. ζάχαρη

1 φέτα λεμόνι

1 κ.σ. μέλι

σουσάμι για πασπάλισμα

κανέλα για πασπάλισμα

μέλι για πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ξεκινάμε με το σιρόπι μιας και πρέπει να είναι κρύο όταν ρίξουμε μέσα τους λουκουμάδες. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό το λεμόνι και το μέλι σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Σε ένα ρηχό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες εκτός από το λάδι.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Προσέχουμε το νερό να μην είναι καυτό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη  και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμό και ξηρό περιβάλλον για 30 – 45 λεπτά.

Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει.

Αν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία που πρέπει να είναι 180 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε και ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού και βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων.

Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες μας θα τους τηγανίσουμε δύο φορές.

Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία βάζουμε το χέρι μας στο μπολ με τη ζύμη, παίρνουμε ζύμη στη φούχτα μας και αρχίζουμε να την κλείνουμε μέσα στο χέρι μας.

Αυτή ξεκινά να ξεχειλίζει ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα. Έχουμε το κουταλάκι στο άλλο χέρι και με αυτό παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνω να πέσουμε μέσα στο τηγάνι.

Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι.

Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό.

‘Κόβουμε” λοιπόν μικρά λουκουμαδάκια τα αφήνουμε να πέσουν μέσα στο λάδι και όταν έχουμε κάνει αρκετά με μια τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε και τους αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη.

Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι.

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.

Τους αφήνουμε στο πιάτο μέχρι λίγα λεπτά.

Τότε ζεσταίνουμε ξανά το λάδι και τους τηγανίζουμε μια φορά ακόμα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να τραγανίσουν.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και τους πετάμε στο κρύο σιρόπι.

Εκεί ρουφάν όσο χρειάζονται.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και σπόρους σουσαμιού.

Πηγή

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

2 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

2 φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια αλεύρι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο

2 κουταλάκια σόδα

φλούδα λεµονιού

6 αυγά

1 κουταλάκι αλάτι

2 κοµµάτια κανέλα

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι µέλι

2-3 γαρύφαλλα

1 φλιτζάνι νερό

1 κοµµάτι κανέλα

φλούδα λεµονιού

1 ποτηράκι κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουµε στην κατσαρόλα το νερό, τη σόδα, το αλάτι, το βούτυρο, την κανέλα και τη φλούδα λεµονιού και τα αφήνουµε να βράσουν 1-2 λεπτά της ώρας.

Ρίχνουµε και το αλεύρι και ανακατεύουµε καλά µε ξύλινο κουτάλι µέχρι το µείγµα να ξεκολλά από τα τοιχώµατα της κατσαρόλας.

Κατεβάζουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουµε να κρυώσει λίγο και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουµε τα αυγά.

Καίµε λάδι σε µια κατσαρόλα και µε ένα κουταλάκι το οποίο βουτάµε στο νερό για να µην κολλά η ζύµη, κόβουµε µικρούς βόλους ζύµης και τους ρίχνουµε στο λάδι.

Αφού ροδίσουν τους βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούµε σε πιατέλα.

Φτιάχνουµε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε µια κατσαρόλα. Αφού βράσουν για 10 λεπτά της ώρας, αφαιρούµε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το λεµόνι και προσθέτουµε 1 ποτηράκι κονιάκ.

Περιχύνουµε τους λουκουµάδες µε το σιρόπι.

Αν θέλουµε δεν βάζουµε σιρόπι στους λουκουµάδες, αλλά τους πασπαλίζουµε µε άχνη ζάχαρη στην οποία έχουµε προσθέσει λίγη κανέλα

Πηγή: incrediblecrete.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

100 γρ. νερό χλιαρό στους 40οC

15 γρ. ζάχαρη

μια πρέζα αλάτι

καλαμποκέλαιο

μέλι για το σερβίρισμα

τριμμένα καρύδια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Σχηματίζουμε μια λακούβα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά.Με τα χέρια πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Την αφήνουμε μέσα στο μπολ και το καλύπτουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για 45 λεπτά – 1 ώρα. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη στον πάγκο, δίνοντάς της πάχος περίπου 1,5 εκ. Πιέζουμε στρογγυλά κουπ-πατ ή ποτήρια διαμέτρου 8 εκ. στη ζύμη για να σχηματίσουμε λουκουμάδες. Τους αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Κατόπιν, σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το καλαμποκέλαιο και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε δόσεις. Φροντίζουμε να μη γεμίσουμε υπερβολικά την κατσαρόλα για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανοί οι λουκουμάδες μας. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς με μέλι και τριμμένα καρύδια.

Πηγή: mamapeinao.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για περίπου 70 λουκουμάδες:

3 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

2 κούπες νερό

60 γρ. μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά ζάχαρη

3 κουταλιές ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 Για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

Λίγη μαστίχα κοπανισμένη

Για το γαρνίρισμα:

Καρυδόψιχα τριμμένη

Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, περίπου στους 40 βαθμούς και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάμε δυνατά επί 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ο χυλός λείος.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Η ζύμη θα είναι έτοιμη, όταν θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στην επιφάνειά της.

Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει.

Έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού. Ανακατεύουμε λίγο τη ζύμη με το χέρι μας (ναι θα λερωθείτε!) και κάνουμε σα να προσπαθούμε να πιάσουμε το ζυμάρι μέσα στη χούφτα μας.

Με το κουταλάκι παίρνουμε αυτό που ξεχειλίζει ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε, βρέχοντας το κουταλάκι κάθε φορά.

Όταν φουσκώσουν οι λουκουμάδες και χρυσίσουν και από τις δυό πλευρές, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με νερό επί 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Προσθέτουμε το μέλι, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο ζεστό σιρόπι.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με το σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.

Η συμβουλή μου:

Ο  τρόπος που προτείνω να σχηματίσετε τους λουκουμάδες είναι ο καλύτερος. Πιστέψτε με! Αν, όμως, σας δυσκολεύει, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα εργαλεία, για να σχηματοποιήσετε τους λουκουμάδες σας. Επίσης, πολλά βιβλία προτείνουν να βουτάτε το κουταλάκι στο νερό και μετά να το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το λάδι. Έτσι, όμως, κινδυνεύετε να κάνετε λαλαγγίτες αντί για λουκουμάδες.

Το μείγμα του λουκουμά μπορεί να μπει και στο ψυγείο, για να διατηρηθεί για 1-2 ημέρες. Απλά το βγάζετε λίγη ώρα πριν τη χρήση, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Το μυστικό για το ζυμάρι είναι μετά το φούσκωμα του να είναι τόσο ελαστικό, ώστε όταν το πιάσουμε και το σηκώσουμε να σχηματίζει χορδή 20 εκ. χωρίς να κόβεται.

Τέλος, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι λίγο διαφορετικό, μπορούν να αρωματίσουν το σιρόπι με λίγη κοπανισμένη μαστίχα.

Πηγή: rouamat.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

1 λεπτά ανάγνωσης

Ετυμολογία:
Luqma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά ή στόμα γεμάτο. Από αυτή τη λέξη προέρχεται η Ελληνική ονομασία του Λουκουμά και του λουκουμιού.
Η Συνταγή:
Υλικά:
Αλεύρι σκληρό
Προζύμη
Χλιαρό νερό
Αλάτι
κανέλα, σουσάμι, μέλι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την προζύμη σε χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με το αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακόμη για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
Το μείγμα είναι έτοιμο όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας και με ένα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη μας και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Μ’ αυτόν τον τρόπο τους κάνουμε στρογγυλούς. Στη συνέχεια τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές αλλά όχι να ξεροψηθούν.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι και κανέλλα ή καλύτερα ακόμη, καβουρδίζουμε σουσάμι στο φούρνο στους 120, το αλέθουμε και τους πασπαλίζουμε.
Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό. Το βράζουμε ελαφρά, αφαιρούμε τον αφρό και το χρησιμοποιούμε.
Απολαύστε τους!

Πηγή: hkoinoniamas.blogspot.com

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τους λουκουμάδες

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. κορνφλάουρ

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. μέλι

280 ml νερό χλιαρό

λάδι για τηγάνισμα

Για το σιρόπι και το σερβίρισμα

250 ml νερό

200 γρ. ζάχαρη

1 φέτα λεμόνι

1 κ.σ. μέλι

σουσάμι για πασπάλισμα

κανέλα για πασπάλισμα

μέλι για πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ξεκινάμε με το σιρόπι μιας και πρέπει να είναι κρύο όταν ρίξουμε μέσα τους λουκουμάδες. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό το λεμόνι και το μέλι σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Σε ένα ρηχό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες εκτός από το λάδι.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Προσέχουμε το νερό να μην είναι καυτό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη  και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμό και ξηρό περιβάλλον για 30 – 45 λεπτά.

Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει.

Αν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία που πρέπει να είναι 180 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε και ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού και βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων.

Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες μας θα τους τηγανίσουμε δύο φορές.

Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία βάζουμε το χέρι μας στο μπολ με τη ζύμη, παίρνουμε ζύμη στη φούχτα μας και αρχίζουμε να την κλείνουμε μέσα στο χέρι μας.

Αυτή ξεκινά να ξεχειλίζει ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα. Έχουμε το κουταλάκι στο άλλο χέρι και με αυτό παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνω να πέσουμε μέσα στο τηγάνι.

Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι.

Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό.

‘Κόβουμε” λοιπόν μικρά λουκουμαδάκια τα αφήνουμε να πέσουν μέσα στο λάδι και όταν έχουμε κάνει αρκετά με μια τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε και τους αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη.

Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι.

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.

Τους αφήνουμε στο πιάτο μέχρι λίγα λεπτά.

Τότε ζεσταίνουμε ξανά το λάδι και τους τηγανίζουμε μια φορά ακόμα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να τραγανίσουν.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και τους πετάμε στο κρύο σιρόπι.

Εκεί ρουφάν όσο χρειάζονται.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και σπόρους σουσαμιού.

Πηγή

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

2 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

2 φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια αλεύρι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο

2 κουταλάκια σόδα

φλούδα λεµονιού

6 αυγά

1 κουταλάκι αλάτι

2 κοµµάτια κανέλα

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι µέλι

2-3 γαρύφαλλα

1 φλιτζάνι νερό

1 κοµµάτι κανέλα

φλούδα λεµονιού

1 ποτηράκι κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουµε στην κατσαρόλα το νερό, τη σόδα, το αλάτι, το βούτυρο, την κανέλα και τη φλούδα λεµονιού και τα αφήνουµε να βράσουν 1-2 λεπτά της ώρας.

Ρίχνουµε και το αλεύρι και ανακατεύουµε καλά µε ξύλινο κουτάλι µέχρι το µείγµα να ξεκολλά από τα τοιχώµατα της κατσαρόλας.

Κατεβάζουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουµε να κρυώσει λίγο και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουµε τα αυγά.

Καίµε λάδι σε µια κατσαρόλα και µε ένα κουταλάκι το οποίο βουτάµε στο νερό για να µην κολλά η ζύµη, κόβουµε µικρούς βόλους ζύµης και τους ρίχνουµε στο λάδι.

Αφού ροδίσουν τους βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούµε σε πιατέλα.

Φτιάχνουµε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε µια κατσαρόλα. Αφού βράσουν για 10 λεπτά της ώρας, αφαιρούµε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το λεµόνι και προσθέτουµε 1 ποτηράκι κονιάκ.

Περιχύνουµε τους λουκουµάδες µε το σιρόπι.

Αν θέλουµε δεν βάζουµε σιρόπι στους λουκουµάδες, αλλά τους πασπαλίζουµε µε άχνη ζάχαρη στην οποία έχουµε προσθέσει λίγη κανέλα

Πηγή: incrediblecrete.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τους λουκουμάδες

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. κορνφλάουρ

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. μέλι

280 ml νερό χλιαρό

λάδι για τηγάνισμα

Για το σιρόπι και το σερβίρισμα

250 ml νερό

200 γρ. ζάχαρη

1 φέτα λεμόνι

1 κ.σ. μέλι

σουσάμι για πασπάλισμα

κανέλα για πασπάλισμα

μέλι για πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ξεκινάμε με το σιρόπι μιας και πρέπει να είναι κρύο όταν ρίξουμε μέσα τους λουκουμάδες. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό το λεμόνι και το μέλι σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Σε ένα ρηχό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες εκτός από το λάδι.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Προσέχουμε το νερό να μην είναι καυτό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη  και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμό και ξηρό περιβάλλον για 30 – 45 λεπτά.

Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει.

Αν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία που πρέπει να είναι 180 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε και ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού και βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων.

Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες μας θα τους τηγανίσουμε δύο φορές.

Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία βάζουμε το χέρι μας στο μπολ με τη ζύμη, παίρνουμε ζύμη στη φούχτα μας και αρχίζουμε να την κλείνουμε μέσα στο χέρι μας.

Αυτή ξεκινά να ξεχειλίζει ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα. Έχουμε το κουταλάκι στο άλλο χέρι και με αυτό παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνω να πέσουμε μέσα στο τηγάνι.

Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι.

Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό.

‘Κόβουμε” λοιπόν μικρά λουκουμαδάκια τα αφήνουμε να πέσουν μέσα στο λάδι και όταν έχουμε κάνει αρκετά με μια τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε και τους αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη.

Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι.

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.

Τους αφήνουμε στο πιάτο μέχρι λίγα λεπτά.

Τότε ζεσταίνουμε ξανά το λάδι και τους τηγανίζουμε μια φορά ακόμα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να τραγανίσουν.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και τους πετάμε στο κρύο σιρόπι.

Εκεί ρουφάν όσο χρειάζονται.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και σπόρους σουσαμιού.

Πηγή

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για περίπου 70 λουκουμάδες:

3 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

2 κούπες νερό

60 γρ. μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά ζάχαρη

3 κουταλιές ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 Για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

Λίγη μαστίχα κοπανισμένη

Για το γαρνίρισμα:

Καρυδόψιχα τριμμένη

Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, περίπου στους 40 βαθμούς και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάμε δυνατά επί 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ο χυλός λείος.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Η ζύμη θα είναι έτοιμη, όταν θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στην επιφάνειά της.

Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει.

Έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού. Ανακατεύουμε λίγο τη ζύμη με το χέρι μας (ναι θα λερωθείτε!) και κάνουμε σα να προσπαθούμε να πιάσουμε το ζυμάρι μέσα στη χούφτα μας.

Με το κουταλάκι παίρνουμε αυτό που ξεχειλίζει ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε, βρέχοντας το κουταλάκι κάθε φορά.

Όταν φουσκώσουν οι λουκουμάδες και χρυσίσουν και από τις δυό πλευρές, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με νερό επί 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Προσθέτουμε το μέλι, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο ζεστό σιρόπι.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με το σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.

Η συμβουλή μου:

Ο  τρόπος που προτείνω να σχηματίσετε τους λουκουμάδες είναι ο καλύτερος. Πιστέψτε με! Αν, όμως, σας δυσκολεύει, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα εργαλεία, για να σχηματοποιήσετε τους λουκουμάδες σας. Επίσης, πολλά βιβλία προτείνουν να βουτάτε το κουταλάκι στο νερό και μετά να το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το λάδι. Έτσι, όμως, κινδυνεύετε να κάνετε λαλαγγίτες αντί για λουκουμάδες.

Το μείγμα του λουκουμά μπορεί να μπει και στο ψυγείο, για να διατηρηθεί για 1-2 ημέρες. Απλά το βγάζετε λίγη ώρα πριν τη χρήση, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Το μυστικό για το ζυμάρι είναι μετά το φούσκωμα του να είναι τόσο ελαστικό, ώστε όταν το πιάσουμε και το σηκώσουμε να σχηματίζει χορδή 20 εκ. χωρίς να κόβεται.

Τέλος, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι λίγο διαφορετικό, μπορούν να αρωματίσουν το σιρόπι με λίγη κοπανισμένη μαστίχα.

Πηγή: rouamat.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

100 γρ. νερό χλιαρό στους 40οC

15 γρ. ζάχαρη

μια πρέζα αλάτι

καλαμποκέλαιο

μέλι για το σερβίρισμα

τριμμένα καρύδια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Σχηματίζουμε μια λακούβα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά.Με τα χέρια πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Την αφήνουμε μέσα στο μπολ και το καλύπτουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για 45 λεπτά – 1 ώρα. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη στον πάγκο, δίνοντάς της πάχος περίπου 1,5 εκ. Πιέζουμε στρογγυλά κουπ-πατ ή ποτήρια διαμέτρου 8 εκ. στη ζύμη για να σχηματίσουμε λουκουμάδες. Τους αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Κατόπιν, σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το καλαμποκέλαιο και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε δόσεις. Φροντίζουμε να μη γεμίσουμε υπερβολικά την κατσαρόλα για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανοί οι λουκουμάδες μας. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς με μέλι και τριμμένα καρύδια.

Πηγή: mamapeinao.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

1 λεπτά ανάγνωσης

Ετυμολογία:
Luqma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά ή στόμα γεμάτο. Από αυτή τη λέξη προέρχεται η Ελληνική ονομασία του Λουκουμά και του λουκουμιού.
Η Συνταγή:
Υλικά:
Αλεύρι σκληρό
Προζύμη
Χλιαρό νερό
Αλάτι
κανέλα, σουσάμι, μέλι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την προζύμη σε χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με το αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακόμη για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
Το μείγμα είναι έτοιμο όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας και με ένα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη μας και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Μ’ αυτόν τον τρόπο τους κάνουμε στρογγυλούς. Στη συνέχεια τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές αλλά όχι να ξεροψηθούν.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι και κανέλλα ή καλύτερα ακόμη, καβουρδίζουμε σουσάμι στο φούρνο στους 120, το αλέθουμε και τους πασπαλίζουμε.
Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό. Το βράζουμε ελαφρά, αφαιρούμε τον αφρό και το χρησιμοποιούμε.
Απολαύστε τους!

Πηγή: hkoinoniamas.blogspot.com

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για περίπου 70 λουκουμάδες:

3 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

2 κούπες νερό

60 γρ. μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά ζάχαρη

3 κουταλιές ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 Για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

Λίγη μαστίχα κοπανισμένη

Για το γαρνίρισμα:

Καρυδόψιχα τριμμένη

Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, περίπου στους 40 βαθμούς και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και τα χτυπάμε δυνατά επί 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ο χυλός λείος.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Η ζύμη θα είναι έτοιμη, όταν θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στην επιφάνειά της.

Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει.

Έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού. Ανακατεύουμε λίγο τη ζύμη με το χέρι μας (ναι θα λερωθείτε!) και κάνουμε σα να προσπαθούμε να πιάσουμε το ζυμάρι μέσα στη χούφτα μας.

Με το κουταλάκι παίρνουμε αυτό που ξεχειλίζει ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε, βρέχοντας το κουταλάκι κάθε φορά.

Όταν φουσκώσουν οι λουκουμάδες και χρυσίσουν και από τις δυό πλευρές, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με νερό επί 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Προσθέτουμε το μέλι, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο ζεστό σιρόπι.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με το σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.

Η συμβουλή μου:

Ο  τρόπος που προτείνω να σχηματίσετε τους λουκουμάδες είναι ο καλύτερος. Πιστέψτε με! Αν, όμως, σας δυσκολεύει, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα εργαλεία, για να σχηματοποιήσετε τους λουκουμάδες σας. Επίσης, πολλά βιβλία προτείνουν να βουτάτε το κουταλάκι στο νερό και μετά να το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το λάδι. Έτσι, όμως, κινδυνεύετε να κάνετε λαλαγγίτες αντί για λουκουμάδες.

Το μείγμα του λουκουμά μπορεί να μπει και στο ψυγείο, για να διατηρηθεί για 1-2 ημέρες. Απλά το βγάζετε λίγη ώρα πριν τη χρήση, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Το μυστικό για το ζυμάρι είναι μετά το φούσκωμα του να είναι τόσο ελαστικό, ώστε όταν το πιάσουμε και το σηκώσουμε να σχηματίζει χορδή 20 εκ. χωρίς να κόβεται.

Τέλος, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι λίγο διαφορετικό, μπορούν να αρωματίσουν το σιρόπι με λίγη κοπανισμένη μαστίχα.

Πηγή: rouamat.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Λουκουμάδες

3 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

Για τους λουκουμάδες

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. κορνφλάουρ

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. μέλι

280 ml νερό χλιαρό

λάδι για τηγάνισμα

Για το σιρόπι και το σερβίρισμα

250 ml νερό

200 γρ. ζάχαρη

1 φέτα λεμόνι

1 κ.σ. μέλι

σουσάμι για πασπάλισμα

κανέλα για πασπάλισμα

μέλι για πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ξεκινάμε με το σιρόπι μιας και πρέπει να είναι κρύο όταν ρίξουμε μέσα τους λουκουμάδες. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό το λεμόνι και το μέλι σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Σε ένα ρηχό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες εκτός από το λάδι.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Προσέχουμε το νερό να μην είναι καυτό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη  και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμό και ξηρό περιβάλλον για 30 – 45 λεπτά.

Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει.

Αν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία που πρέπει να είναι 180 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε και ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού και βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων.

Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες μας θα τους τηγανίσουμε δύο φορές.

Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία βάζουμε το χέρι μας στο μπολ με τη ζύμη, παίρνουμε ζύμη στη φούχτα μας και αρχίζουμε να την κλείνουμε μέσα στο χέρι μας.

Αυτή ξεκινά να ξεχειλίζει ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα. Έχουμε το κουταλάκι στο άλλο χέρι και με αυτό παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνω να πέσουμε μέσα στο τηγάνι.

Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι.

Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό.

‘Κόβουμε” λοιπόν μικρά λουκουμαδάκια τα αφήνουμε να πέσουν μέσα στο λάδι και όταν έχουμε κάνει αρκετά με μια τρυπητή κουτάλα τους γυρνάμε και τους αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη.

Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι.

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.

Τους αφήνουμε στο πιάτο μέχρι λίγα λεπτά.

Τότε ζεσταίνουμε ξανά το λάδι και τους τηγανίζουμε μια φορά ακόμα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να τραγανίσουν.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και τους πετάμε στο κρύο σιρόπι.

Εκεί ρουφάν όσο χρειάζονται.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και σπόρους σουσαμιού.

Πηγή

 

Μοιραστείτε το άρθρο