Φουντώνει ο ανταγωνισμός των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τα χρωματιστά τιμολόγηση και όλα συγκλίνουν πως ο Φεβρουάριος θα σηματοδοτήσει χαμηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Απόρροια των μειώσεων στις οποίες θα κάνουν οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα, και θα ανακοινωθούν μεθαύριο την 1η Φεβρουαρίου είναι η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου TTF από τα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν ο Δεκέμβριος στα 27 με 28 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Προς τα κάτω συμπαρασύρεται και η χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Χρωματιστά τιμολογία
Τα ειδικά ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο κινούνται ακόμη και κάτω από τα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι ενός ευρώ από τα 0,136 έως και 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δεν σημαίνει αυτό βέβαια ότι κι εκείνα του Ιανουαρίου που ήταν στα 0,14, 0,16 και 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα πως θα πέσουν κάτω από τα 0,13 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν τιμές με τιμές κάτω από τα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα, λένε οι πληροφορίες.
Στα κίτρινα τιμολόγια ο ανταγωνισμός έχει επίσης να είναι πιο έντονος με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ακόμα και τις τιμές της τάξης των 0,09 και 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τον Ιανουάριο το εύρος των τιμών ήταν από τα 0,12 ευρώ έως και 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα (χωρίς να συνυπολογίζονται οι διάφορες επιπλέον εκπτώσεις συνέπειας κ.λπ.)
Στα μπλε τιμολόγια οι πάροχοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επίσης να διαθέσουν σταθερές χρεώσεις ακόμα και με 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο τα μπλε τιμόνια με συμβάσεις διάρκειας 12 μηνών κυμαίνονταν ανάμεσα στα 0,129 έως τα 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η υπουργική απόφαση
Ενισχυτική του ανταγωνισμού γενικευμένη να είναι και η απόφαση που πρόκειται να εκδώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενς κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με την οποία θα αποσαφηνίσει το τοπίο, με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τη διάρκεια των σταθερών τιμολογίων ρεύματος.
Σήμερα θεωρούνται μόνο τα μπλε με διάρκεια σύμβασης (κλειδωμένη χρέωση) για 12 μήνες.
Η νέα απόφαση, που δεν αποκλείεται να εκδωθεί κι εντός της ημέρας, θα δείχνει ελάχιστη διάρκεια τους έξι μήνες.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα στοχεύσει τους παρόχους στη διάθεση νέων ανταγωνιστικών προϊόντων ρεύματος.
Πηγή: ot.gr