Εκτός από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας επισκέφθηκαν τη Λιβύη, σε μια προσπάθεια η Άγκυρα να εμφανιστεί ως καθοριστικός παράγοντας νατοϊκής σταθερότητας στην περιοχή, ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Χουλουσί Ακάρ μετέβη αρχικά στη Σικελία που είχε συναντήσεις με ομολόγους του από τη Βρετανία και την Ιταλία σε βρετανικό αεροπλανοφόρο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ συνομίλησαν για τις μεταξύ τους σχέσεις, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για το ζήτημα της Λιβύης.
Αμέσως μετά ανακοινώθηκε επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στην Λιβύη.
Εκεί, δίνοντας έμφαση «στα 500 χρόνια δεσμών αδελφοσύνης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, είπε στο προσωπικό της φρεγάτας: «Είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας. Η παρουσία σας στη Λιβύη είναι το πιο ενδεικτικό σημάδι της αδελφότητας, της φιλίας και της αλληλεγγύης μας».
Ισχυρίστηκε δε ότι «η Τουρκία δεν είναι μία ξένη δύναμη στη Λιβύη».
Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και υποστήριξε πως η χώρα του, της οποίας η σφαίρα επιρροής και ενδιαφέροντος έχει επεκταθεί, έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικές υποχρεώσεις για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.
Σύμφωνα με τον Ακάρ, μετά από πρόσκληση της Λιβύης, η Τουρκία ήρθε στη χώρα για να αναπτυχθεί μία στρατιωτική, εκπαιδευτική και συμβουλευτική συνεργασία σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο.
Πρόσθεσε δε , όπως μεταδίδει το sigmalive, ότι: «Η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες ώστε η Λιβύη να καταστεί αυτάρκης. Συνεχίζουμε να παρέχουμε εκπαίδευση, βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη στα στρατεύματα της Λιβύης για την επίτευξη των διεθνών προτύπων. Στόχος μας είναι η ενότητα, η ακεραιότητα, η ειρήνη και η σταθερότητα της Λιβύης».
Το μισό υπουργικό συμβούλιο στη Λιβύη
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις μια ώρα αργότερα ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση πως υπό την Προεδρία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ταξιδεύουν εκεί οι σημαντικότεροι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς στην Λιβύη μαζί με τον Ακάρ έφτασαν τόσο ο Τσαβούσογλου και ο Σοιλού και ο Καλίν, όσο και ο Διοικητής των τουρκικών Μυστικών Δυνάμεων, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο διπλωματικός πυρετός στη Λιβύη έχει να κάνει με την προσπάθεια της Άγκυρας να αποδείξει στις ΗΠΑ και στον πρόεδρο Μπάιντεν πως η Τουρκία είναι σε θέση να παίξει ρόλο στα νατοϊκά σχέδια στην περιοχή, απομακρύνοντας την επιρροή της Ρωσίας.
Πηγή: in.gr