Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ):
Με αίσθημα ευθύνης και αγωνίας, η ΠΕΑΛΣ, όπως είχε εγκαίρως επισημανθεί στην από 15/03/2024 ανακοίνωσή μας, επανέρχεται για να αναδείξει εκ νέου τη δραματική επιβάρυνση των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν ασυνήθιστα αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη.
Κατά κοινή ομολογία, η κατάσταση έχει πλέον εξελιχθεί σε εξαιρετική και πρωτοφανή κρίση, με άμεσο αντίκτυπο στο προσωπικό, το οποίο καλείται να επιχειρεί υπό εξαντλητικά ωράρια και πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας. Οι ανθρώπινες αντοχές έχουν φτάσει στα όρια τους (αν δεν έχουν ήδη ξεπεραστεί) και η εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των Λιμενικών Αρχών πλήττεται σοβαρά λόγω της υπέρμετρης επιβάρυνσης τους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα κρίσιμες αποστολές και καθήκοντα του Λιμενικού Σώματος.
Οι Λιμενικοί καλούνται να διαχειριστούν έκρυθμες καταστάσεις όπως αυτή της έντονης αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και να αντιμετωπίσουν κενά και αστοχίες, όπως αυτό της απουσίας Κ.Υ.Τ. ή Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής, αναλαμβάνοντας ρόλους που ακροβατούν στα όρια της νομοθεσίας, όπως η πολυήμερη φύλαξη μεταναστών σε χώρους των οποίων η καταλληλότητα τίθεται εν αμφιβόλω, εγείροντας προβληματισμούς για τους κινδύνους που ενδεχομένως ελλοχεύουν ακόμα και για τα ίδια τα στελέχη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η αναστολή αποσπάσεων από την Κρήτη προς άλλες Λιμενικές Αρχές όσο και η κατά περίπτωση ενίσχυσή τους με μικρό αριθμό αποσπάσεων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να καλύπτονται οι τεράστιες και διαρκώς αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες. Το βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι δυσανάλογο, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα παράπονα που διατυπώνονται για την ελλιπή συνεισφορά συναρμόδιων Υπηρεσιών, που εντείνουν έτσι το πρόβλημα.
Καλούμε τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία του Σώματος να ανταποκριθεί άμεσα και εμπράκτως στις επιτακτικές ανάγκες των Λιμενικών Αρχών Κρήτης με :
α) την περαιτέρω ενίσχυση των Υπηρεσιών είτε με τη διενέργεια έκτακτων μεταθέσεων, είτε με αποσπάσεις στα πρότυπα του μοντέλου που εφαρμόστηκε σε Υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου, και
β) επανακαθορισμό – αύξηση των οργανικών θέσεων, εφόσον αυτό τελικά απαιτηθεί, των δοκιμαζόμενων Υπηρεσιών βάσει των πραγματικών αναγκών που διαμορφώνονται.
Επιπροσθέτως, ζητάμε να μην μείνει στα χαρτιά, αλλά να εφαρμοστεί τελικά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στην εξεύρεση χώρων προσωρινής φιλοξενίας στους εμπλεκόμενους Νομούς και την άμεση εμπλοκή των καθ’ ύλη αρμόδιων Υπηρεσιών σε περιπτώσεις αδυναμίας των Λιμενικών Αρχών, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 38 του Ν. 4939/2022, αλλά και στη Σύσταση Κινητών Μονάδων Καταγραφής και Συντονισμού Μετακινήσεων σε κάθε περιοχή που αντιμετωπίζει έντονες μεταναστευτικές ροές και δεν υφίσταται κατάλληλη δομή για την εφαρμογή των διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως επίσης προβλέπεται στο άρθρο 37 του ΠΔ 106/2020.
Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – τόσο των στελεχών όσο και των μεταναστών –, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η απρόσκοπτη λειτουργία των Λιμενικών Αρχών δεν μπορεί να συνεχίσει να τελεί υπό πίεση ή αδιαφορία. Επιτακτική καθίσταται η ανάληψη ενεργειών και πρωτοβουλιών υπό το πρίσμα του διακλαδικού συντονισμού με τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης & Ασύλου.