Συνεχίζει να είναι στις ομορφιές του ο υδροβιότοπος της Καταλυκής στον Κόκκινο Πύργου Τυμπακίου, παρά το λιγοστό νερό που έχει πλέον στον πυθμένα του.
Από τους τελευταίους «φίλους» του υδροβιότου της Καταλυκής, δυο πουλιά που τα συναντήσαμε χθες το απόγευμα για πρώτη φορά.
Ο Λευκοτσικνιάς και ο νυχτοκόρακας
Ο Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta) τον συναντά κανείς σε όλους τους τύπους των υγροτόπων από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα. Φωλιάζει σε παρόχθια δάση (σπάνια σε καλαμώνες) σε τουλάχιστον 17 αποικίες συνήθως με άλλα είδη ερωδιών. Περίπου 2100 ζευγάρια φωλιάζουν στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα οποία στον Αμβρακικό, το Δέλτα Αξιού και την Κερκίνη. Τρέφεται με τουλάχιστον 60 διαφορετικά είδη οργανισμών κυρίως ψάρια και έντομα. Υπάρχει και μαύρη μορφή Λευκοτσικνιά αλλά είναι πολύ σπάνια και συχνά συγχέεται με τον Θαλασσοτσικνιά (Egretta garzetta gularis ή κατ’ άλλους Egretta gularis) που κατανέμεται στις ακτές της δυτικής και ανατολικής Αφρικής και τυχαία έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα 2-3 φορές.
Ο Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax) προτιμά τους υγροτόπους γλυκών νερών. Στην Ελλάδα φωλιάζουν περίπου 1450 ζευγάρια σε έντεκα αποικίες από τις οποίες οι μεγαλύτερες βρίσκονται στο δέλτα Αξιού και στην Κερκίνη. Τουλάχιστον 46 διαφορετικά είδη οργανισμών, κυρίως έντομα και ψάρια, αποτελούν την τροφή του.
(Με στοιχεία από το ornithologiki.gr)