Στα εργαστήρια δουλεύει σκληρά και ανοίγει δρόμους δίνοντας μάχη με τους παράξενους κόσμους της φυσικής. Όταν όμως θέλει να αποφορτιστεί δημιουργεί ψηφιδωτά αντιγράφοντας καλλιτέχνες της αρχαιότητας και γράφει χιουμοριστικές ιστορίες και μαντινάδες που παραπέμπουν στην Κρητική καταγωγή του.
Συγκεκριμένα ό,τι έζησε στα παιδικά του χρόνια και στα νεανικά του χρόνια στα Πηγαϊδάκια (τόπο καταγωγής του πατέρα του) και στην Πόμπια (τόπος καταγωγής της μάνας του).
Ο λόγος για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ της Γερμανίας Λευτέρη Γουλιελμάκη. Ο καθηγητής που ξεκίνησε από την Κρήτη διανύοντας μία λαμπρή και μεγάλη πορεία στον χώρο της επιστήμης και έγινε διάσημος πριν από αρκετά χρόνια και σε νεανική ηλικία με ένα τόλμημα, συνθέτοντας τα κύματα του φωτός, ανοίγει με τη σημερινή του συνέντευξη τα χαρτιά του σε σχέση με όσα σήμερα έκανε και όσα προγραμματίζει για το μέλλον.
Για τον ίδιο η Κρήτη αποτελεί τη βάση του και η επιστήμη το στόχο του, ωστόσο επισημαίνει ότι οι επιστήμονες εργάζονται άοκνα και σκληρά, γνωρίζοντας ότι μπορεί ποτέ να μη φτάσουν το στόχο τους και να μην αναγνωριστεί η εργασία τους.
Στον ίδιο δεν συνέβη αυτό καθώς υπήρξε στενός συνεργάτης του περσινού νομπελίστα Ferenc Krausz.
Ο αγώνας συνεχίζεται αυτή τη φορά με στόχο, όπως λέει, να ενώσουν στην ομάδα του δύο κόσμους: τη μικροσκοπία που επιτρέπει να τραβήξουν φωτογραφίες ατόμων σε μικροσκοπική κλίμακα και τη φυσική των υπερταχέων παλμών που βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο Νόμπελ.
Όπως λέει, ο συνδυασμός αυτός είναι τώρα απαραίτητος για να γίνουν σημαντικά βήματα στην κατανόηση ύλης που θα ωφελήσει άλλες επιστήμες όπως η επιστήμη των υλικών και βιολογία. Το παράδειγμα της ακτινογραφίας, της απλούστερης διαδικασίας που σήμερα γνωρίζουμε, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο η φυσική μπορεί να προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο.
Προτρέπει τους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και την επιστήμη, αν βρίσκουν αξία σε αυτή, και καταλήγει ότι μόνο αν αγαπάς αυτό που κάνεις αξίζει τον κόπο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα μοιάζει με μία πολύ δύσκολη δουλειά, που δεν ανταμείβεται αρκετά. Όσον αφορά στην παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα με μαντινάδες, εικόνες και αυτοσαρκαστικά σχόλια, επισημαίνει ότι αν πρόκειται να γελάσουμε λίγο αξίζει τον κόπο. Επισημαίνει πάντως ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι πια χώροι διάδοσης ιδεών και προβληματισμών.